Компютърни системи, анализиращи информацията в "Туитър", могат да откриват престъпления и социални бунтове

В днешно време социалните мрежи са неразделна част от света, която играе роля както в личния, така и в професионалния ни живот. 

За полицията специално "Туитър" се е доказал като безценна платформа за обмен на информация по време на социални кризи. Според последните изследвания способността на мрежата да открива сериозни инциденти много по-бързо от полицейските доклади, всъщност до един час по-бързо, пише Engadget.

При анализа на данните от лондонските бунтове през 2011 г. изследователите от Университета в Кардиф стигат до извода, че компютърните системи могат автоматично да сканират чрез платформата на "Туитър". Така те могат да откриват потенциално опасни събития като например инцидент с подпален автомобил много преди докладването му в полицейската служба. 

Системата е в състояние също да идентифицира слухове в "Туитър" за това къде евентуално биха се случили бунтове, както и да събира информация в реално време за това къде се събират хората. 

Изследователите са използвали серия от алгоритми, базирани на машинно обучение, за да може да анализират всеки пуснат в мрежа туит по това време. В него са заложени различни ключови характеристики като времето на публикуване, локацията, от която е било пуснато съобщението и самото съдържание на поста. 

Експериментът показва, че алгоритмите са успели да открият инцидентите преди полицията, с изключение на два случая. 

Виж още: "Туитър" дипломацията в цифри

Оповестяването на резултатите идва дни изявлението на шефа на полицията в Уест Мидландс, че заради орязания бюджет службите ще се изправят пред „предизвикателства“ при повторни случаи на бунтовете от 2011 г. При това положение изниква въпросът могат ли системите за наблюдение в "Туитър" да помогнат за проблема с недостига при подобни екстремни събития?

Авторите на доклада са убедени, че да. Един от авторите на изследването Д-р Пийт Бърнап, от Университета в Кардиф, който разказва, че преди машинното обучение е било използвано за изучаването на онлайн средата и явления, свързани с омразна реч например. 

"В това изследване показваме, че социалните мрежи се превръщат в място, което се ползва за съобщаване от ежедневния живот, в това число за социални безредици и престъпна дейност. Никога не бихме заменили традиционния полицейски ресурс, но с това изследване сега доказахме, че новите технологии може да се използват, за ад подкрепят вече утвърдените методи на работа", обяснява той. 

Източник: Engadget.com