Главният финансист на Ватикана и архиепископ на Сидни кардинал Джордж Пел е бил привикан в Австралия да отговаря за извършени в миналото сексуални посегателства

Кардинал Джордж Пел е обвинен в множество сексуални престъпления срещу деца в Австралия в миналото, съобщава АФП.

Главният финансист на Ватикана и архиепископ на Сидни е най-висшият католически духовник в Австралия. 

"Полицията в щата Виктория повдигна обвинения на Джордж Пел за извършени в миналото сексуални посегателства", обяви пред журналисти заместник-комисар Шейн Патън от полицията в щата Виктория. 

Срещу кардинал Джордж Пел има подадени множество жалби, като трябва да се изправи пред съда на 18 юли, за да му бъдат предявени обвинения.

Пел беше разпитан в Рим през октомври миналата година от австралийската полиция във връзка с обвинения в педофилия, които той отрича.

Виж още: Защо "Спотлайт" е фаворит за "Оскар"

"Важно е да се отбележи, че нито едно от обвиненията, направени срещу кардинал Пел, очевидно, не е било изпробвано досега в съда", каза още пред журналисти заместник-комисар Патън и допълни, че "както всеки друг обвиняем, кардинал Пел има право на справедлив процес".

Католическата архиепископия в Сидни заяви в комюнике, че Пел твърдо отрича обвиненията, повдигнати му от австралийската полиция.

"Кардинал Пел ще се завърне в Австралия възможно най-скоро, за да изчисти името си", каза архиепископията и допълни, че Пел очаква деня за изслушването в съда, за да обори обвиненията.

Източник: АФП, Би Би Си