Отборът по гребане на Асеновград бил нападнат от група ромски младежи с камъни и колове, което изведе на улицата стотици жители на града

Спонтанен протест извади стотици души в центъра на Асеновград, след като група роми в понеделник нападнаха деца от местния отбор по кану-каяк, съобщава Би Ти Ви. След сблъсъците тогава, полицията задържа 8 души.

Стотици хора се включиха в събитието, организирано в социалните мрежи. Дойдоха и рокери.

Протестът започна мирно, но след края му хората се насочиха към ромската махала. На мястото има много полиция и жандармерия, която ги спря. 

Последваха преговори пред сградата на районното управление.

На място остават екипи на жандармерията, специалните сили и полицейското управление. Те били взели необходимите мерки да не се стига до ситуации, които да застрашават човешкото здраве или живот. Служителите на реда ще останат на нощно дежурство в Асеновград, съобщават още от полицията.

В неделя се очаква още по-голям протест по улиците на града.

Конфликтът започва още в понеделник следобед край язовир „40-те извора” по време на тренировка на отбора по кану-каяк от детско-юношеската школа на СК "Асеновец". Две от момичетата от отбора са в лодката си, но едното губи баланс и пада във водата. За да се качи отново, девойката и приятелката ѝ отиват до брега. 

Именно там били младежите от ромски произход. Те първоначално предложили помощ на момичетата, които обаче отказали и тръгнали с лодката си навътре към язовира. Тогава младежите станали агресивни.

Започнаха да ни целят с топки и с камъни, тръгнаха да плуват след нас, разказва едно от момичетата в лодката. 

Тя е категорична, че с приятелката ѝ по никакъв начин не са предизвиквали тази агресия. По думите ѝ ромите дори заплашили момичетата, че искат да ги убият и удавят. 

Първи на помощ на момичетата се притичват треньорите, които разбират за инцидента от друго момиче, станало свидетел на случката. Още докато започнали да питат какво става, ромите започнали да ги замерят с камъни и метални столове и колове. Нападателите взели греблата им и започнали да ги удрят с тях.

От ситуацията се спасяват едва когато идва друг техен колега, който отвлича вниманието на групата. Тогава потърпевшите подават сигнал до телефон 112 и тръгват към Асеновград.

Това обаче не спира ромите, които причакват отбора близо до болницата в града, където се пренася и конфликтът, където ромите нападат с колове, кирки и брадви. 

Според местните това не е първият сблъсък с ромите от махалата, като през последните години агресията от тяхна страна започва да става все по-голяма. В самата махала обаче отричат да знаят за какъвто и да е инцидент. 

На нападателите са повдигнати обвинения и са задържани за 72 часа от наблюдаващ прокурор по досъдебно производство за хулиганство с нанасяне на телесни повреди.

Източник: Би Ти Ви