Филмът е дело на режисьора на "Цар Лъв" Роджър Алърс, заедно с цяло съзвездие аниматори и актьори

Да работиш означава да даваш израз на своята любов.

Любовта не обсебва, но и не иска да я обсебят.

Красотата е животът, разбулил святия си лик.

Можете да бъдете свободни само когато престанете да говорите за свободата си като цел.

И нека днешният ви ден обгърне миналото в спомен, а бъдещето - в блян.

И нека в приятелството няма друга цел, освен вглъбяването на духа.

Утре е днешната мечта.

Това са цитати от българския плакат на "Пророкът" - анимационна екранизация по едноименната книга с поетични есета в проза от Халил Джубран (1883-1931). Авторът - писател и художник от ливански произход, но живял и творил в САЩ, - е сравняван с Ницше и Уилям Блейк, а творбите му са преведени на десетки езици.

Поетично-философското му слово, наподобяващо библейското, се разгръща в своеобразни притчи за земното, божественото, космическото и тяхното единение...

Режисьор и сценарист е Роджър Алърс ("Цар Лъв"), като отделни епизоди по поемите на Джубран за живота, брака, децата, любовта и смъртта са дело на Гейтан Бризи, Пол Бризи, Джоан Грац, Мохамед Саед Хариб, Том Мур, Нина Пейли, Бил Плимтън, Джоан Сфар, Михал Соха.

Филмът "Пророкът" тръгва по кината у нас от 17 юни, когато в Дома на киното е обявен и Ден на Халил Джубран.

Героите се озвучават от Лиъм Нийсън, Кувенжане Уалис, Джон Красински, Алфред Молина, Франк Лангела и Салма Хайек, която също има ливански корени и е копродуцент заедно със съпруга си Франсоа-Анри Пино.

Сюжетът

На измисления остров Орфалезе палаво 8-годишно момиче на име Алмитра се запознава с Мустафа - политически затворник под домашен арест. От случайната им среща се ражда едно неочаквано приятелство, но в същия ден местните власти уведомяват Мустафа, че ще бъде освободен и моментално ескортиран до кораба, който  ще го върне в страната му.

По пътя си Мустафа споделя своята мъдрост и своите поеми с жителите на острова, а Алмитра тайно го следи. На всяка спирка, слушайки думите му, тя си представя шеметни въображаеми сцени.

Но когато разбира, че властите готвят много мрачна изненада за Мустафа, Алмитра трябва да направи всичко възможно, за да му помогне. Дали ще успее да го спаси?

Източник: Арт фест