Новото българско издание в класическия превод на Надя Баева съвпадна с антирасистките демонстрации в САЩ, заради които прочутата екранизация на романа беше свалена от американските стрийминг платформи

"Отнесени от вихъра" излиза в ново издание на български в класическия превод на Надя Баева и с художествено оформление на младата дизайнерка Мила Янева-Табакова.

Появата му съвпадна с масовите антирасистки демонстрации в САЩ и по света, които започнаха след убийството на чернокожия Джордж Флойд от служител на реда в Минеаполис, щата Минесота.

Заради настроенията, които бушуват в страната през последните седмици, HBO премахнаха от новата си стрийминг платформа екранизацията по бестселъра на Маргарет Мичъл.

За свалянето му призова ден по-рано във в. "Лос Анджелис таймс" киносценаристът Джон Ридли, отличен с "Оскар" за създадения по действителен случай "12 години в робство" (2013).

Филмът от 1939 г. има статут на вечна кинокласика и остава в историята с първия "Оскар", спечелен от афроамериканец - актрисата Хати Макданиел за поддържащата й роля като слугинята Мами.

Gone With The Wind featuring McDaniel & de Havilland & Leigh.jpg
От ляво на дясно: Хати Макдауъл, Оливия де Хавиланд и Вивиан Лий в кадър от "Отнесени от вихъра" (1939). Снимка: MGM / eBay / Public Domain / Уикипедия

"Отнесени от вихъра" получава общо 10 Академични награди и най-касовият филм на всички времена (ако не се взима предвид инфлацията), но според HBO Max е "продукт на своето време" и изобразява "етнически и расови предразсъдъци", които "не са били правилни тогава и са неправилни днес".

От платформата обещават, че повторното му пускане ще бъде съпроводено от дискусия за неговия исторически контекст.

През годините и книгата, и филмовата й адаптация са съпътствани често от обвинения в расизъм заради романтичната картина на робския Юг, която представят, твърде далеч от ужасите на реалността. 

"Отнесени от вихъра" обаче е и от онези богати, сложни литературни творби, които десетилетия след написването си продължават да бъдат ценен документ за едно трудно време, белязало цяла нация - и учебник за поколенията, изтъкват от издателство "Кръг".

Още с публикуването си през 1936 г., в края на Голямата депресия, романът запълва празнина у американските читатели, разказвайки приказна история за южните красавици и обречените конфедерати от Гражданската война.

Всъщност главната героиня Скарлет О’Хара (играна от Вивиан Лий) е вдъхновила редица женски персонажи в съвременната масова култура, сред които и Санса Старк от "Игра на тронове", напомнят новите български издатели на Маргарет Мичъл.

Макар капризна и суетна, Скарлет (букв. - "алена") притежава повече упоритост и смелост от всеки мъж в нейния свят. Досущ като нея наивната Санса се сблъсква с немислими жестокости, животът й отнема всичко, за да я превърне в силна и неудържима жена.

Моменти от съдбата на О’Хара се припокриват и със съдбата на друга героиня от "Игра на тронове", Майката на драконите Денерис Таргариен - и двете загубват всичко, което им се пада по право, и стигат до крайности, за да си го върнат.

Ако "Отнесени от вихъра” има тема, това е темата за оцеляването, казва самата писателка през 1936 г. и пита: "Защо някои хора преживяват катастрофи, а други, очевидно също толкова способни, силни и смели, не успяват? Подобни примери има при всеки катаклизъм. Някои хора оцеляват, други - не. Какви качества имат тези, които победоносно се борят, и нямат онези, които пропадат?"...

"Отнесени от вихъра" е единственият роман на Маргарет Мичъл (1900-1949), който тя пише в продължение на 10 години. Родена в Атланта, столицата на щата Джорджия и американския Юг, авторката му описва събития и битки от Гражданската война, за които е слушала истории като малка.

Първоначално работи като репортер за седмичника "Атланта джърнъл", но след публикуването на романа тя вече не се занимава с друго, освен да отговаря на стотиците писма от почитатели. През годините на Втората световна война, 1941-1945, Мичъл работи за Американския червен кръст.

Внезапната ѝ смърт през 1949-а, след като е блъсната от автомобил, оставя в нейната творческа биография само "Отнесени от вихъра" и кратката новела "Изчезналият Лейсън".