По-добре да изглеждаме добре и да сме високи

В рамките на първите няколко секунди, в които видим някого - независимо дали на среща или в магазина - ние правим няколко заключения за него, от това колко умен е въпросният човек до това дали е склонен да извърши престъпление.

Изненадващото е, че първите ни впечатления могат да се окажат изненадващо точни. Може, разбира се, и да лъжат.

Ето някои от заключениета, които подсъзнателно правим, когато видим някого за първи път.

Ако сте атрактивни, хората предполагат, че имате и други положителни качества

Склонни сме да предполагаме у привлекателните хора и други положителни качества като интелигентност или решимост.

Оказва се, че привлекателните хора като цяло печелят повече на работното място.

Правено е изследване сред мъже студенти, които трябвало да оценят есе, писано от жена. Като цяло участниците в експеримента били склонни да оценяват по-високо написаното, когато било придружено от снимка на хубава жена, за която се предполагало да е авторът. Много по-ниско било оценявано същото есе, когато било придружено от снимка на недотам привлекателна жена или от никаква снимка.

Хората могат да направят изненадващо точен анализ на нечия персоналност от снимка

Изследване от 2009 сред студенти от Университета Остин, Тексас, показало, че те правят изненадващо точни заключения за хора, които видели на снимка, независимо дали индивидите имали неутрално изражение или позирали както намерят за добре.

Без значение от позата, хората доста точно определяли степента на екстровертност, самооценка, религозност.

Високият ръст се свързва с лидерски качества

На студенти от Юнивърсити Колидж Лондон показвали снимки на лица и на фигури в цял ръст - участниците доста точно свързали лицата с фигурите, като допуснали, че хората с висок ръст се справят по-добре на ръководни постове.

Хората използват лицевата структура, за да правят заключения за това колко сте силни

През 2015 по време на експеримент показвали на група хора 10 различни индивиди с различни изражения и помолили групата да определи доколко приятелски настроени, заслужаващи доверие или силни са фотографираните.

Не е изненадващо, че хората с щастливо изражение били определени като по приятелски настроени. Също така хората с широки лица били определени като по-силни.

Начина, по който иглеждате, може да говори за проблеми със сърцето, бръчките например

Състареното лице говори и за друго, не само за възрастта. може да значи, че нещо със сърцето ви не е наред. При сравняване на различни снимки, участници в експеримент определили жените с нисък риск от сърдечен удар като две години по-млади за възрастта си в сравнение с тези, при които рискът бил висок.

Източник: "Индипендънт"