От компанията купувач обещават да открият нови 100 работни места в производството на тютюневи изделия и допълнително още 1000 в дистрибуцията

Вторият най-голям производител в цигарената индустрия в света British American Tobacco (BAT) е новият собственик на част от марките на "Булгартабак". Това обявиха от компанията на събитие в столицата днес.

Сделката е на стойност над 100 млн. евро и включва брандовете Victory, Eva Slim и GD, както и други европейски марки. 

Тя е била подписана от двете компании вчера и сега предстои да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, съобщава в. "Сега".

Споразумението предвижда още придобиването на 100% от дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция".

От BAT посочват, че ще направят една от най-големите инвестиции в България за тази година, като ще бъдат отворени нови 100 работни места и допълнително още 1000 в дистрибуцията. След завършването на сделката ще станат един от петте най-големи данъкоплатци в страната.

Сделката предвижда производството да продължи да се извършва от "Булгартабак" в следващите 12 до 24 месеца, а след това ще бъде взето решение дали това ще се промени.

BAT развива дейност на на повече от 200 пазара в световен мащаб, като в нея работят над 50 хил. души. Компанията има водеща позиция в най-малко 55 страни по света.

В Централна Европа корпорацията е представлявана от "БАТ Клъстър Централна Европа", в който влизат 9 страни: Чехия, Албания, България, Унгария, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словакия. В България от 1993 г. корпорацията има силна позиция на българския пазар с дял от 12%. 

След сделката обаче компанията вече ще държи над 40% от пазара тъй като в момента "Булгартабак" управлява 30% от него.

Източник: в. "Сега"