Според договора за придобиване "Фейсбук" ще заплати 12 млрд. долара под формата на акции и 4 млрд. в брой. От компанията са се съгласили да платят допълнително 3 млрд. в ограничени акции, което би покачило цената на сделката до 19 млрд. долара.

Джан Кум, един от основателите на приложението за изпращане на кратки съобщения, заяви на просконференция, че смята да управлява фирмата си "независимо и автономно". Освен това ще стане член на управителния съвет на "Фейсбук".

Към момента това е най-голямата сделка за придобиване, в която "Фейсбук" участва. 

Предишната бе за "Инстаграм", когато компанията заплати 1 млдр. долара. Миналата година пък стана ясно, че от "Снапчат" са отказали офертата им за 3 млрд. долара.

Слухове за закупуването на "Уатсап" се появиха още в края на 2012 г., но тогава и "Гугъл" бяха хвърлили око на приложението. До окончателното решение обаче се е стигнало едва миналия уикенд.

Приложението е създаден през 2009 г. от бившите служители на "Яху" Джан Кум и Брайън Екшън. Според много експерти "Уатсап" е реална заплаха за бизнеса на социалната мрежа със своите почти милиард потребители и придобиването му е добър ход от страна на Марк Зукърбърг.

Виж още: Десетилетието на "Фейсбук" в дати и числа

За разлика от "Фейсбук" приложението не печели от реклами, като основателите му са категорични, че искат това да остане така. Вместо това, то е безплатно през първата година и се заплаща по 0,99 долара за всяка следваща.

Според мнозина сумата от $19 млрд. е доказателство за надутите оценки на компаниите в този сектор и може би сигнализира за нов дотком балон.