Федералната република е била най-предпочитано място за емиграция от българите през 2013 г.

Все повече трудоспособни българи декларират, че не желаят да живеят в България и са готови да се изселят трайно от страната, констатира ново проучване на Института за икономически изследвания при БАН (IKI.bas.bg). То бе представено тези дни от проф. Веселин Минчев на втората международна конференция за миграцията в Европа, в която участваха експерти от седем държави: Германия, Швейцария, Испания, Гърция, Македония, Грузия и Албания.

Изследването сочи, че в рамките на тази година около 400-480 хил. души са готови да напуснат България, като обикновено между 5 и 10% от тях реализират намерението си. Това означава близо 20 000 души, изчисли проф. Минчев.

Според него най-висока нагласа за трайно изселване има сред живеещите в Североизточна България (основно Шумен и Варна), но като абсолютно число "води” населението в Югозападния регион, където са съсредоточени най-голям брой хора.

Виж още: Всеки трети абитуриент се стяга за Терминал 1 или 2

Германия е абсолютният лидер на 2013 г. като предпочитано място за емиграция, следвана от Великобритания, която е била любимата ни дестинация за 2011-а. В първата петица са и предпочетените през 2007 г. Испания и Гърция, показва още изследването.

Икономистите на БАН обаче смятат, че отварянето на трудовите пазари на ЕС от януари няма да се отрази съществено на тази класация.

Близо тройно са нараснали и паричните трансфери на българските емигранти към страната ни - от 658 млн. евро през 2007 г. на над 1,7 млрд. евро в края на миналата година.