България е страната с най-много разпратен спам на глава от населението, сочат данни на компанията за компютърна сигурност "Софос" (Sophos), която следи местонахождението на компютри, разпращащи нежелани електронни съобщения в интернет

Живеещите в САЩ пък са изпратили най-голямо количество спам по света през последните три месеца, сочат данните на проучването, цитирано от в. "Гардиън". 

Според изследването САЩ са отговорни за 24,2% от общото количество нежелани съобщения в световната мрежа, а Франция и Китай са на второ и трето място, но с далеч по-малък дял - съответно 6,7% и 6,2%. На четвърто място в света като източник на спам е Италия с 5,2%.

Виж още: Нов зловреден код блокира кюмпютри

България е класирана на първо място по спам на човек от населението въз основа на усреднени данни за нивата на спама в страни с население над 300 000 души.

По-голямата част от спама се изпраща автоматично от заразени с вируси компютри, подчертава в блога си експертът от "Софос" Пол Дъклин и напомня, че потребителите трябва да вземат мерки за защита срещу нежелани посегателства от вреден софтуер.

Ако опростим значително, средностатистически компютър в дадена страна, която разпраща два пъти повече спам на човек от населението от САЩ, вероятно има два пъти по-голяма вероятност да е заразен със злонамерен софтуер, обяснява Дъклин.

Компютрите, заразени с вируси, които разпращат спам без знанието на потребителите, вероятно също могат да крадат информация за тях, пароли, да хакват други компютри и сайтове, както и да постват съобщения в социалните им мрежи, предупреждава експертът.

Пол Дъклин препоръчва да се избягва кликането на линкове в имейли и отварянето на прикачени файлове от непознат подател.

Виж още: 7 начина да предпазим информацията в смартфона си