Патси Кристи е един от най-атрактивните гости на Уиски Фест София.

Кариерата й в рамките на 13 години се занимава със създаване на напитки. Нейният професионален опит е разнообразен - барманство, управление и обучение в много от най-реномираните заведения в Канада, включително световноизвестния Hotel Drake в Торонто.

През 2007 г., впечатляващата кариера и ценен опит я водят в Обединеното кралство, където става посланик на уиски и миксолог. Патси създава изключително успешни менюта с напитки за места като The Hyatt Churchill в Лондон и Marriott 1871 Bar & Lounge в Лийдс. 

През 2010 г. тя посещава The Macallan Distillery в Speyside, за да създаде коктейли с Macallan, след което е поканена за една седмица да създаде уиски заедно с Боб Далгарно. Тогава дестилерията, нейните работници и уискито са оставили траен отпечатък върху нея.

Патси Кристи и още 11 господа ще те въведат в тайнствения свят на най-уважаваната алкохолна напитка по време на уникалния за България Уиски Фест София, който ще се проведе от 1 до 3 ноември в хотел "Шератон".

- Клишето за уискито е, че е мъжко питие, а ти си жена и си посланик на The Macallan. Как стана така? 

- Трудно е да отбележа, точно откога датира моята връзка с напитките, затова ще разкажа повече.

Моите родители са построили и менажирали мотел с 12 стаи в канадската провинция, предназначен за ловци и рибари, още преди аз да се родя. Мотелът имаше малък бар и може да се каже, че проходих в бара, а когато бях на пет години, мама и татко продадоха семейния бизнес. 

Първата ми платена работа беше като мияч на съдове, когато бях на 14, после "пораснах" в йерархията и станах сервитьор, а с годините и опита, се издигнах до барман. Имах шанса да работя в много престижни заведения. 

Преди осем години, един джентълмен, който работеше за канадския дистрибутор на The Macallan, ме забеляза и ме попита дали проявявам интерес да представлявам портфолиото на компанията като посланик на марките. Три години по-късно, се отвори позиция в Обединеното кралство, където натрупах доста опит и работих с прекрасни хора, а преди година ми предложиха възможността да представлявам The Macallan в региона на Близкия Изток, Турция и Северна Африка. Изминах дълъг път, преди да получа привилегията и честта да съм посланик на марката The Macallan. 

- Полът ти пречи или помага?

- Да, разбира се, не се вписвам в стереотипа! Понякога е по-лесно да предложиш различна гледна точка на нещо, което изглежда твърде традиционно, особено когато модераторът е различен от аудиторията. Истинско преживяване е да видиш, как всеки мой семплинг започва с недоверие и скептицизъм от страна на публиката, а в края всички са като хипнотизирани. Аз съм изключително упорита, всяко предизвикателство ме забавлява.

- Опитвала ли си ракия? Как би я сравнила с уискито?

- Не, още не съм, предлагаш ми да излезем за по ракия ли? 

Опитвала съм ливански арак със силен анасонов вкус, който също се прави от грозде и леко ми напомня на абсент. 

Малцовото уиски е уникално питие, прави се от малциран ечемик, дестилира се в медни казани и трябва да отлежи минимум три години и един ден в дъбови бъчви. Голяма част от аромата на уискито идва от дървото на бъчвата, докато при ракията и арака, ароматите са предимно от ферментиралото грозде и добавените билки или подправки. Безспорно, два много различни типа алкохол, много различни.

- Какви са характеристиките на перфектното питие?

- Това, което те кара да си поръчаш още едно. Всички сме много различни, с различни вкусови рецептори и предпочитания, така че дали е бира, вино, спиртна напитка, или коктейл е много субективно. Най-доброто, което аз съм опитвала е 64-годишен The Macallan, по-късно бе бутилиран в кристална гарафа "Лалик" и продаден на благотворителен търг. Това е най-запомнящото преживяване, сублимно, превърнато в магия от това, че го споделих с Боб Далгарно, мастър блендърът на The Macallan, и двама от най-близките ми приятели. За пръв път го опитах в дестилерията в Спейсайд, а втория път в Единбург, в прекрасна зимна вечер. Какво повече да искам?!

- Чисто или в коктейл?

- Чувствителна съм на тема смесване на напитки заради опита ми като миксолог. Има широко схващане, че малцовото уиски не трябва да се смесва в коктейл. Няма по-голяма глупост. Повечето лекомислени миксолози се придържат към схващането, че коктейлът може да е толкова добър, колкото най-лошата му съставка и не използват премиум напитки.

- Какви са тенденциите в алкохолните предпочитания по света? 

- Тенденциите се променят, колкото по-високи критерий имаш за напитките, толкова по-високи ще са очакванията ти и към миксирани напитки, коктейли. Има една тенденция на завръщане на коктейлите от времето на сухия режим, при които, по-изразеното влияние на напитката се усеща. Постоянно в световните тенденции се лутаме между по-плодови, по-сухи, по-горчиви или по-сладки напитки.

Ето и моят ритуал на оценка на уиски:

1. Настанете се удобно, релаксирайте, забравете за стреса.
2. Налейте уискито в чаша за опитване - Glencairn или в шери копа.
3. Отбележете цвета, чистотата, крачетата и сълзите, които са индикатори на алкохолно съдържание, вид бъчва, текстура.
4. Наклонете чашата и деликатно усетете ароматите. Подгответе се да го опитате.
5. Разходете първата глътка за няколко секунди в устата си.
6. Опитайте отново
7. Добавете капка вода
8. Добавете още една капка вода като опитвате, докато нагодите желаната сила на алкохола към небцето си.
9. Описвайте как водата влияе на уискито, какви аромати освобождава.
10. Най-накрая, за да избегнете предразсъдъците, прочетете какво пише на етикета.

Съветът ми не се променя, експериментирайте, бъдете отворени. Вкусовите ни рецептори се рафинират, колкото повече различни уискита опитваме, толкова повече разлики откриваме. И запомнете, че никой не обича да му казват, как да си пие уискито.

- Коктейлът, който те описва най-добре?

-Този, който ме описва най-точно е мое творение: The Amber-Maple Old Fashion, защото аз съм канадка, а ние слагаме кленов сироп на всичко! Също така е силен, сладко-горчив, богат и комплексен. Модерен прочит на класиката - всички характеристики на това, как искам да бъда приемана.

Amber-Maple Old Fashion - 2 части The Macallan Amber Single Malt Scotch Whisky
- 3 капки портокалов битер
- 1 барова лъжица чист канадски кленов сироп
Разбъркайте всички съставки и изсипете върху голямо ледено кубче Гарнирайте с прясна портокалова коричка


- Обиколила си много места. Къде си опитвала най-ужасното питие?

- Не ми е останал спомен за място, където съм опитвала нещо ужасно. Е, пробвала съм недотолкова добри напитки, защото има бармани, които се ентусиазират и правят питието по-сложно, отколкото трябва да бъде. Просто правило е, да се използват три до пет съставки, които да се усетят в крайния резултат. Красотата на простите неща е в това да знаеш какви съставки да използваш. Качествените съставки са от основно значение.

- А има ли заведения, които са туристическа забележителност и задължително трябва да се посетят от почитателите на качествения алкохол?

- Ако имате възможност да посетите тези места, горещо ги препоръчвам. Отличен сервиз, невероятна атмосфера, превъзходни напитки.
Skyview Bar в хотел Burj Al Arab, Дубай
Eau De Vie в хотел Phoenicia, Бейрут
The Connaught Bar, Лондон
Lounge Bohemia, Лондон
Bar High Five, Токио
PDT, Ню Йорк

- Представи си следната ситуация: Организираме домашно парти за трийсетина приятели (на възраст между 25 и 40 години), които искаме да впечатлим с готини коктейли, но сме абсолютно прохождащи в областта. Дай ни лесни съвети как да се измъкнем от ситуацията

- Просто е, направете предварителна партида в кана (питчър, пънч) без да разреждате съставките. Охладете в хладилника, а когато гостите ви дойдат, сервирайте чаши, лед и каните с предварително направените коктейли. 

Има готини кани или съдове с канелки, може да ползвате и празни бутилки. Направете две рецепти, напишете ги на листчета, така че да се радвате на своето парти. Ето я и моята рецепта на Amber-Maple Old Fashion, като предварителна партида. 

Amber-Maple Old Fashion Batch
500ml The Macallan Amber Single Malt Scotch Whisky
50ml портокалов битер
50ml чист канадски кленов сироп
200ml чиста изворна вода

Разбъркайте съставките, охладете. Изсипете охладения миск върху ледени кубчета. Гарнирайте с портокалова коричка.

- Алкохолът често се асоциира с купони. Когато си на парти, музиката, която слушаш, влияе ли на избора ти на питие?

- В домашна компания, препоръчвам класика за фон (аз съм рок фен и за мен албума S&M на "Металика"  и симфоничния оркестър на Сан Франциско е перфектен избор). Когато съм в клуб, се наслаждавам най-много на жива джаз музика и, разбира се, The Macallan. А саундтракът на Boardwalk Empire, също е перфектен за уиски компания.

- С какъв алкохол прекали последно и какъв е лекът ти срещу махмурлук?

- Няма бърз лек за махмурлук, само сън и вода, не забравяйте, че всяка напитка върви с поне една чаша вода. Всъщност, откакто не работя зад бара, не съм имала тежки сутрини, тогава клиентите ни черпеха с шотове и на помощ идваше купа гореща пилешка супа. Един съвет от мен - никога не прекалявайте с алкохола, дръжте съзнанието си ясно и никога не се качвайте зад волана, когато употребявате алкохол!

- Чудесен финал!

Прочети още: "За уиски с любов" от Владимир Николов




0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook