The Smugglers Collective се състои от двама чудни млади господа с широки усмивки, които вече няколко години правят едни от най-забавните, енергични и свежи партита в България.

Без значение в кой клуб ще ги уцелиш, Павел и Митко ще те пренесат в атмосферата на партитата от 50-те и 60-те години на миналия век още на вратата. 

Ритъмът те удря директно в краката и ако не знаеш стъпките, със сигурност ще се намерят десетки, които да те въведат. 

Започват като диджеи и за около четири години успяха да въведат суинг музиката в нощния живот на България. Прокараха път и за серията тематични партита Smugglers Swing Club, където нагласени дами в секси разкроени рокли и с червени червила се забавляват до господа с тиранти и бомбета. 

В навечерието на поредното издание на Smugglers Swing Club на 13 октомври в Mixtape 5 си поговорихме с двамата...

Клише, ама как започнахте? От колко време се познавате? Първо бяхте приятели и после партньори зад пулта или обратно? И как се стигна до суинга?

Павел: С Митко се познаваме от над 15 години вече. Започнахме се в гимназията във Варна, и двамата сме от там и сме приятели от тогава.

Навремето изобщо нямахме идея, че някога ще се занимаваме с това. Изобщо интересите ни бяха съвсем различни. След като завършихме, заминахме за Франция, отново се случи, че сме в един университет. С течение на годините откривахме нова музика, запалвахме се все повече по определени стилове и накрая решихме да опитаме да пускаме музика. 

Бяхме събрали огромно количество дискове през годините и най-правилното нещо беше да ги споделим с хората на парти. А музиката, която харесваме не можеше да бъде чута никъде в Лион (града в който бяхме) и стигнахме до заключението, че трябва сами да организираме нещо. Взе че се получи и започнахме да пускаме редовно в Лион. 

След това през 2008 се върнахме в България и установихме, че тук също има глад за подобни събития и суинг музика. 

Иначе до суинга се стигна съвсем естествено, аз прослушах за пръв път суинг през 2000, когато случайно попаднах на една касетка на Big Bad Voodoo Daddy. Това е най-добрата музика за парти за нас. Най-предразполагаща към добро настроение и танци. И е неизчерпаема откъм идеи и възможности.

А как се чувствахте преди първото си суинг парти? Май беше в Строежа? Вярвахте ли, че ще има второ?

Павел: Първото ни парти в България беше преди четири години в клуб Алкохол. Изобщо не подозирахме, че ще има такъв успех и след него бяхме надъхани за още повече. Дойдоха много хора, забавляваха се, не се изложихме.

След това направихме първото си парти Swing Night в Строежа и оттогава стана традиция всеки месец да пускаме там. Смятаме, че именно там се зароди новата суинг вълна в България, като Строежа допринесе много за това, с концертите на Cherry Poppin Daddies и
реюниъна на българската суинг група KGB (Kolio Gilan Band).

Бяхме сигурни, че ще има още много партита, но и в най-смелите си мечти не мислехме, че ще стигнем до тук.

Днес партита ви са далеч повече от пускане на музика. Има танци, специален дрес код и отношение. 

Павел: Да, нещата се развиха много от преди четири години. Хората свикнаха със стила, с музиката, създаде се реална сцена за суинг и рокенрол, разви се и модата, като даже в световен мащаб е повлияна по някакъв начин от 40-те и 50-те. 

Създадоха се школи по танци, все повече хора танцуват по партитата ни. А и самите събития еволюираха много, въведохме и групи на живо, нови и актуални имена от съвременна суинг и електро суинг сцена. Предстоящото ни събитие е един вид кулминация на всичко, което сме правили досега. Нататък предстоят все по-интересни неща.

С какво си изкарвате хляба?

Павел: Въпреки, че отстрани изглежда все едно работим достатъчно много за да се издържаме от това, което правим, и двамата имаме постоянни работи. Аз съм PR в Loud Concerts, една от водещите промоутърски компании в България, и работата ми отново е тясно свързана с музиката. 

Митко: Работя в голяма международна компания, няма нужда да влизам в детайли. Иначе по диплома съм фотограф и снимам на свободна практика.

Къде си намирате дрехите?

Павел: Част от дрехите си ги имаме още от времето, когато бяхме във Франция. Там намирахме специализирани магазини и хора, които колекционират дрехи от 30-те, 40-те и 50-те и достъпът до този стил беше лесен. 

Тук човек трябва да е по-находчив и упорит за да намери нещо интересно, да обикаля
магазините, моловете и вторите употреби, но с малко късмет всичко може да се намери. Всичко в крайна сметка зависи от личния вкус и фантазия. Аксесоарите също са много важни.

Митко: От винтидж магазините тип втора употреба. За щастие в последно време винтидж модата става доста популярна и вече лесно могат да се намерят дрехи в този стил дори в моловете.

Разкажете за танците. Виждали сме страшни акробатики. Къде може да се научим?

Павел: В София, а отскоро и в други градове в страната, се появиха няколко школи по суинг танци и все повече хора се интересуват от танците. И на партитата ни дансингът е все по-препълнен. Във всяка една от школите се тренира различен стил: lindy hop, charleston, boogie woogie, west coast swing, което е добре, понеже има разнообразие. Лично аз съм фен на lindy
hop
и charleston като най-автентични стилове суинг танци и ходя в школата, която набляга на тези стилове. 

Как се роди идеята за Smugglers Swing Club? 

Павел: Smugglers Swing Club е плод на опита, който натрупахме с тематичните партита във Франция и България и желанието ни да развием идеите и възможностите, които крие винтидж културата, на максумум. 

Искахме това да е събитие, което да съчетава всички елементи на тази сцена: танци, музика, мода, грим, визии, атракции и тн. И музика на живо разбира се. Искаме Smugglers Swing Club да се прерърне в платформа за най-актуалните имена от съвременната суинг, рокенрол и електро суинг сцена и вече сме поели тази посока.

С какво предстоящото парти ще е по-различно? 

Павел: На 13 октомври феновете на суинг музиката в България ще видят за пръв път едно от пионерите на модерното електро суинг звучене - Swing Republic, които миксират по уникален начин суинг и rhythm&blues класики с електронни елементи и създават страшно съвременна и същевременно ретро музика. А на живо са уникални. 

Също така за пръв път зад пулта на Smugglers Swign Club ще се качи друг DJ освен нас двамата. Деси от Sentimental Swingers ще се появи в амплоато си на DJ със страхотен електро суинг сет. За пръв път ще има и допълнителна зала, която се нарича Cocktail Room. Там гостите ще могат да се потопят в автентичната атмосфера на Голямата депресия в края на 20-те и началото на 30-те години в САЩ и да опитат коктейли от времето на сухия режим.

Последното българско парче/музикант, което/който ви впечатли?

Павел: Хубаво е, че в последните няколко години българската музика набра скорост и има все повече групи и изпълнители, които правят хубави, модерни и оригинални неща. Тази тенденция не подмина и суинг музиката за наше голямо щастие. Българската музика ме впечатлява като цяло, понякога с добро, понякога не толкова. 

Митко: За жалост не слушам толкова много българска музика.

А от чужбина?

Павел: Alice Francis - едно от новите имена на Electro Swing сцената, от Германия. Уникален глас, страхотно присъствие и много свежа музика. Със сигурност й предстоят много успехи.

↵ Use original player
YouTube
← Replay
X
i

Митко: Swingrowers - млада електро суинг група от Италия, много талантливи, наскоро излезе дебютният им албум. Една от младите надежди на тази набираща все по-голяма популярност сцена.

Къде си мечтаете да пускате?

Павел: На някои от големите суинг и рокенрол фестивали в Европа или САЩ, може би на Viva Las Vegas, най-големия винтидж фестивал в света. Или от друга страна на най-мащабния фестивал за електронна музика, Tomorrowland в Белгия. С електро суинг сет!

Какво ви предстои след събота?

Павел: Нов сезон, още много партита, музика, танци и забавление най-вече. Вече подготвяме усилено и следващите няколко издания на Smugglers Swing Club и можете да сте сигурни, че предстоят много вълнуващи неща.

Желаем ви силен музикален сезон! До скоро!

Павел: Благодарим! Успех и на вас! 
0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook