Той винаги е бил плейбоят сред британските състезатели във "Формула 1". Постоянно засичан с различни красавици през годините, по партита на яхти и частни самолети, а сега за малко го хванахме и ние.

Няколко години бе с певицата Луиз Грифитс, която бе известна с участието си в тв шоуто Fame Academy в Англия. Тъкмо се бяха сгодили и отложиха сватбата, вероятно заради забежките на Дженсън. После се разделиха. Сега някои вярват, че се успокоил и улегнал, но знае ли човек?

В интервюто му за Bulevard.bg обаче си говорим за Formula 1, суеверия, парфюма, на който стана рекламно лице, разбира се, бельото му. 

Защо подготовката и особено психическата подготовка е толкова важна във вашия спорт?

Много е важна и смятам, че Formula 1 се различава от много спортове. Да речем, футбола. Преди всеки мач, играчите прекарват много време със съотборниците си, в съблекалните и е различно от начина, по който се случва при нас. Ние сме пред камерите още преди да сме излезли на пистата, при нас са спонсорите на отбора и изобщо сме доста заети. Трябва да се подготвиш психически за състезанието, психически да се откъснеш от всичко друго, защото Formula 1 е спорт, обгърнат в слава. Затова е нужно да се отделиш, да прекараш време със себе си, да се опиташ да се концентрираш върху онова, което предстои. Добре е да изиграеш състезанието в главата си. Ние работим много с визуализация с волан, затварям очи и си се представям как управлявам, докато минавам обиколката, за да добия реалното усещане. Във Formula 1™ нещата са всичко или нищо. Излезеш ли на пистата, на мига започваш да се състезаваш, нямаш загрявка и е нужно малко време, за да се настроиш, затова подготовката е от изключително значение за добрата надпревара.

Кога започва подготовката ви? Споменахте, че преди състезание около вас е доста напрегнато? Вкъщи ли започвате да се подготвяте или при квалификациите?

Два дни по-рано, правим техническа подготовка, по време на квалификациите, но квалификациите са вероятно най-напрягащата част от уикенда, защото форсираш автомобила до дупка и имаш нужда от концентрация. Самото състезание е по-различно, защото трябва да си напълно подготвен за старта на надбягването, но щом то започне, влизаш в ритъм - това е съвсем различно усещане. В деня на самото състезание ставам рано, винаги отивам да потичам или да плувам, просто за да раздвижа кръвта из тялото си. После всички имаме еднаква програма. Звучи отегчително, но винаги ям едно и също нещо, по едно и също време на деня. Прекарвам време с инженерите и ходя на масаж преди самото състезание, което може да ви се струва приятно, но всъщност е доста болезнено, защото с масажа ми загряват мускулите и се подготвям психически и физически за състезанието, така че масажът е доста агресивен. След това направо влизам в колата, където се концентрирам, отпускам и се подготвям за старта.

Кое според вас е онова, което прави състезателя шампион - както във Formula 1, така и в останалите спортове?

Не мога да говоря за останалите спортове, но във Formula 1 според мен е настройката
"никога не се предавай". Винаги ще срещаме трудности в спорта, но в трудностите можеш да откриеш себе си и именно тогава е нужно да бъдеш силен. По-рано тази година имах състезание в Канада, където валеше пороен дъжд и условията изобщо бяха много тежки. Сблъсках се със съотборника си, Фернандо Алонсо, получих наказание, спуках гума и счупих предно крило - 90% от състезанието бе катастрофално, но аз бях позитивно настроен и в последните 10 обиколки преследвах водачите, от последната позиция (бях 21-ви) излязох напред и спечелих състезанието в последната обиколка. За мен това бе специално състезание и вероятно ще остане най-специалното в кариерата ми, защото такива неща не се случват много често. Така че, онова, което ми даде сили да победя в това състезание и да бъда пилотът, който съм днес, бе, че останах силен и положително настроен в трудностите. Също така, човек никога не бива да мисли, че е най-добрият, но винаги трябва да опитва да бъде най-добрият. Вече 12 години съм във Formula 1, макар че имам чувството, че вчера бях на 20 години и започнах да се състезавам, но усещам, че сега уча повече отколкото на 20. Така че, човек винаги може да се учи.

Вие сте най-новото лице на HUGO BOSS и сте сред най-успешните атлети на HUGO BOSS - какво е усещането?

Това е голяма привилегия за мен. Тези хора са постигнали велики неща и винаги е приятно да си в компанията на спортисти с постижения, тъй като знам колко е трудно, колко дълго и усърдно трябва да се работиш, докато станеш добър в онова, което правиш. Наистина е страхотна привилегия, наслаждавам се на всяка секунда от нея.

А какво мислите за аромата? 

Мисля, че пафюмът е страхотен и истински се радвам на това партньорство. Доста се забавляваме. Единственото, от което имаме нужда, е да обострим сетивата си. Този парфюм е хай-тек, точно като Formula 1. Formula 1 е най-високотехнологичният спорт в света.

Как почивате след състезание? 

След състезание работим с инженерите, даваме интервюта, обикновено отивам на бърз масаж, за да се отпусна. Винаги съм страшно изтощен на следващия ден, тогава ме удря, защото непосредствено след състезание все още съм под въздействието на адреналина и чак на следващия ден истински усещам умората. Помня как спечелих Световния шампионат в Бразилия през 2009 г. Излязох от колата, бях в пълен екстаз, подскачах около механиците. Атмосферата беше страхотна, но по-късно вечерта трябваше да ида на парти с останалите. Отидох за едно питие и веднага след това се прибрах, толкова бях разбит. Стоях сам в хотелската си стая, припомнях си целия уикенд, какво бях постигнал, както и целия си път до победата. Човек изживява пика на адреналина и след него пада рязко, за да може да се отпусне и да се подготви за вълнението отново - състезаваме се всеки уикенд.

Суеверен ли сте? Има ли нещо, което държите да бъде в автомобила ви?

Не съм суеверен в този смисъл, но както знаете, в автомобилите на Formula 1™ може да се влезе от двете страни, а аз винаги влизам от дясно. Повечето ще кажат, че го правя, защото е най-лесния начин да се влезе от гаража, но аз просто винаги се качвам от дясно. Дори да съм от другата страна, заобикалям. Последното нещо, което правя преди да потеглим, е да си проверя каската, въпреки че преди това съм я проверил. Винаги я проверявам повторно - това може би е суеверно.

А обличате ли бельо, което носи късмет?

Не. Ние всъщност не носим бельо по време на състезание. Под състезателното облекло, което виждате, обличаме огнеупорно бельо - клин за долнище и боди с дълъг ръкав нагоре. Знаех си, че това ще ви подейства възбуждащо.

Какво правите, за да останете на земята и да не бъдете пометен от сензационната страна на Formula 1?

Когато си в спорта от дълги години, разбираш, че е добре да си в добра компания. Но това не е нещо, за което отделям време да мисля, случва се от само себе си. Приятелката ми присъства на много от състезанията, баща ми е на всяко от тях. Той вече е като част от оборудването на Гран При. Мениджърът ми, ПР-ът, физиотерапевтът ми Майки (който е и близък мой приятел) - всички те винаги са с мен. За мен това е от голямо значение. Когато започвах да се състезавам смятах, че е нужно да бъда 100% концентриран и че трябва да бъда сам, но този спорт е целият ти живот и е нужно да го възприемеш като живота си. Всичко, което правя в живота си, откакто съм във Formula 1™, е да опитвам да бъда по-добър пилот, да опитвам да се усъвършенствам. Човек трябва да се наслаждава както на приятните, така и на тежките моменти, с приятелите и семейството си и наистина да живее в мига - това е нещо, което научих доста рано в кариерата си. Затова приятелите и семейството ми са около мен, колкото е възможно повече време. Толкова е хубаво, когато можеш да прегърнеш баща си, майка си или приятелката си след като си победил или да има кой да вдигне духа ти след неприятен ден - въобще да има кой да ти напомня за добрите времена, а не да си заобиколен от хора, които просто ти се подмазват.

Вярно ли е, че губите по около 3 кг по време на състезание?

Губим по 3 килограма, защото много се изпотяваме в колите. Да си седнал в състезателна кола и да въртиш волана не изглежда кой знае какво физическо натоварване, но гравитацията, която преодоляваме и скоростта, с която се носим през високоскоростните ъгли - където, ако например тръгнеш наляво, тялото ти те тегли надясно, заради силата на гравитацията - това са тежки преживявания за тялото. Трупаме и много млечна киселина, точно като при колоезденето. Сутрин поемаме много течности, а лекарят на отбора ни дава една специална солена напитка. Не зная как я добива, но върши работа и ми помага да издържа състезанието. Пия по 4 литра на сутринта преди състезание. Губя по около 3 килограма, така че веднага след състезание трябва да се нахраня и да пия течности, за да си ги върна. В противен случай, човек се чувства много зле следващите няколко дни.

Какво мислите за новата телевизионна реклама на BOSS BOTTLED. SPORT.?За мен това е нещо твърде необичайно - аз съм състезател и подобни неща са ми непознати. Работата ми е да пилотирам с 300 км в час, а едни такива снимки ме изтощиха повече от Formula 1™ и въпреки това, преживяването беше страхотно. Доста се забавлявах, а и знаех, че колкото и зле да се справя, нещата ще изглеждат добре. Харесвам рекламата, мисля, че е много добре направена. Снимахме я веднага след Монако Гран При, в продължение на няколко страхотни дни. Беше ми много приятно.

↵ Use original player
This video is private.0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook