Американската писателка Ивет Манесис Корпорън разказва за магическия гръцки остров Ерикуса, който все още нарича "свой дом", и споделя една от любимите кулинарни рецепти на баба си
Ивет Манесис Корпорън е журналистка, тв продуцентка и писателка. Печелила е наградата "Еми" и редица други отличия за журналистическата си работа и своя принос към гръцкото наследство и култура.
Старши продуцент на американския развлекателния новинарски канал "Екстра" (Extra TV). Омъжена е за фотожурналиста Дейвид Корпорън, с когото имат две деца и живеят в Ню Йорк.
Дебютният й роман "Когато кипарисът шепне" е пропит с любов към нейните гръцки корени. Корпорън вплита гръцките митове, история и култура в разказа си за идиличния остров Ерикуса и силата на фамилните традиции.
Главната героиня Дафни е американка от гръцки произход. Когато съпругът й загива в автомобилна катастрофа, тя остава сама с малко бебе, купища неплатени сметки и с амбицията да издържа семейството си. Ресторантът й се прочува, а тя намира втори шанс в любовта с богат и красив годеник.
За сватбата тя се завръща на гръцкия остров, където е прекарала много блажени лета в своето детство. Там тя отново потъва в древните легенди и магическите истории. В една от тях обаче й е трудно да повярва: че баба й притежава дарбата да вижда бъдещето и да чува гласа на острова в шепота на кипарисите...

Ето какво разказва авторката в интервю за Goodreads.com, предоставено ни от издателска къща "Кръгозор", която пуска романа на книжния пазар у нас от 3 юни:
- Как опитът ви като тв продуцент спомогна за написването на книгата?
- Като телевизионен продуцент в Ню Йорк от повече от 20 години съм развила доста дебела кожа. Освен това съм изключително решителна, амбициозна и упорита - това са качества, които се изискват да успешна кариера в телевизията.
Първоначалният ми ръкопис бе отхвърлян няколко пъти и няколко души ми казаха просто да се откажа. Всеки път, когато ми отказваха, отделях време да помисля за причините и преправях текста. Отказите бяха груби, но те също така ме вдъхновиха да се заровя по-дълбоко и да напиша по-добра книга.
Работата в телевизията ме е научила освен това, че е нормално да бъдеш редактиран. Говорила съм с други писатели, които са ми споделяли колко трудно им е било да правят промени в текстовете си и са преживявали ужас от гледката на червените редакторски бележки.
За мен това не е проблем. Аз съм на принципа: Добре, давайте ги насам! Готова съм да направя всичко, за да стане книгата ми по-добра. Имала съм случаи, когато изпълнителните продуценти са отхвърляли сценария ми минути преди ефир. Нямам проблем с редактирането, още повече, че тук имам седмици да работя по бележките, а не както в телевизията - минути.
- Променил ли се е остров Ерикуса, откакто сте били дете? До каква степен все още съществува старият местен начин на живот?
- Радвам се, че в много отношения Ерикуса е останала недокоснат рай. Имаме съвременни устройства като мобилни телефони, но магическият ритъм на островния живот за щастие все още е недокоснат.
Типичният ден на Ерикуса започва със събуждане от кукуригането на петлите или - ако сте били на купон на плажа с огън, това пък е сигналът за лягане.
Сутрин обикновено човек пие няколко чаши от черното силно гръцко кафе, с утайката от което местните жени могат да гадаят бъдещето ви.
После тръгвате към плажа, където оставате цял ден, плувайки в кристалносиньото Йонийско море, а през почивките може просто да подремнете на спокойния плаж.
След залез се запътвате у дома, където ви чака прясна риба, сготвена на скара или направо на огъня... и така продължава ден след ден, отново и отново.
И днес на острова има само шепа кафенета и магазинчета и няма светофари. За да има светофари, трябва да има движение по улиците, а такова също нямаме.
Черните пътища на повечето места са павирани, а не покрити с асфалт, и тук-там все още може да се види някое магаре, но все пак днес повечето хора се придвижват с АТВ-та, а някои дори имат и коли.
На острова вече има и лекар; преди, за да се отиде на лекар, трябваше да се вземе ферибота до Корфу.

Остров Корфу, Старият град, снимка: GNTO / M. Mitzithropoulos. Ерикуса е от групата гръцки острови в Йонийско море, намира се край северозападния бряг на Корфу и е част от община Корфу
Истинската красота на Ерикуса е усещането за семейство и общност, което съществува там. На това място всички се познават и са роднини в някаква степен. Там живеят най-топлите и гостоприемни хора и всеки път, когато се връщам там, чувствам, че се прибирам у дома.
Това, което ме натъжава страшно много, е, че всеки път, когато се връщам на Ерикуса, забелязвам как поколението на моята я-я (баба - бел.изд.) изчезва. Останали са само шепа от по-възрастните жители на острова, онези, които въплъщават културата и същността на Ерикуса.
Когато бях по-млада, всеки ферибот бе посрещан на пристанището от ято жени с черни забрадки. Те прегръщаха и целуваха на пристигане и размахваха белите си кърпички на заминаване. Наистина ми липсва това.
- Ще споделите ли някоя от любимите си гръцки рецепти?
- Разбира се! Любовта към храната и готвенето са заложени в ДНК-то ми на гръцка жена. Нищо не обичам повече от това да съм заобиколена от семейството и приятелите си и изобилие от вкусна храна. За мен бе много важно в книгата да присъстват оригинални гръцки ястия, затова се придържах към традиционните манджи, които моята я-я приготвяше отново и отново - като домати и яйца. Това бе любимата храна на я-я и от нея става идеална закуска, обяд или вечеря.
Моля, отбележете си едно нещо. Никой гръцки готвач не използва мерки - никога, никога. Попитай някой грък за рецепта и най-близкото до мерки, което ще получиш, е щипка от онова, малко от това, от онова на вкус и т.н.
Домати и яйца
Необходими продукти:
4 средни домата
4 яйца
Няколко капки зехтин
Няколко листенца пресен босилек или мента
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете доматите на кубчета и изцедете допълнителната течност. Поръсете среден на големина тиган със зехтин и сложете доматите. Покрийте го и ги оставете на бавен огън, като разбърквате няколко пъти, докато омекнат и се разкашкат. Обикновено отнема около 15 минути.
Вземете лъжица и оформете четири свободни пространства в тигана, като избутате доматите настрани, за да направите място за яйцата. Счупете яйцата в "островчетата", които сте направили за тях, и покрийте отново тигана. Оставете го на бавен огън за около две-три минути, в зависимост как обичате яйцата - по-рохки или по-изпържени.
Махнете капака и когато яйцата са готови, добавете босилека (трябва да е накъсан на малки парченца) - или поръсете с прясна мента. И двете подправки са ароматни и подходящи. Посолете.
Махнете от тигана и сервирайте. Може да ги поднесете на масата с прясно препечен хляб.

Всички имаме специален човек в живота си, чиито думи помним всеки ден, за когото знаем, че ни наблюдава и е с нас, където и да се намираме.
Инструкторката по йога Илария Болдуин, съпруга на актьора Алек Болдуин, също е сред почитателките на книгата и дори я включи в поредицата си йогистки пози в "Инстаграм", а на въпроса "Чий глас чуваш, когато кипарисът ти шепне?" отговаря:
"Чувам майка ми, която ми казва да се вслушвам в тялото си... винаги се доверявай на тялото си... защото то никога не те лъже."
13 Коментара
Its like you read my mind! You seem to know a lot
about this, like you wrote the book in it or เว็บแทงบอล something.
I think that you could do with some pics to drive the message
home a little bit, but instead of that, this is great blog.
A fantastic read. I will definitely be back.
I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next. lsm99dna
You have a good point here! I totally agree with what you have said !! Thanks for sharing your views ... hope more people will read this article. เว็บแทงมวย
Your Site is very nice, and it's very สมัคร lsm99 helping us this post is unique and interesting, thank you for sharing this awesome information. and visit our blog site also.
Your ideas inspired me very much. It's amazing. I want to learn your writing skills. In fact, I also have a website. If you are okay, please visit once and leave your opinion. Thank you. ทางเข้า lsm99
I was looking for เว็บแทงมวย another article by chance and found your article I am writing on this topic, so I think it will help a lot. I leave my blog address below. Please visit once.
This is the perfect post It helped me a lot. If you have time, I hope you come to my site and share your opinions. Have a nice day.
lsm99 sport
of it. It is an amazing site and superior to anything normal give. I need to grateful. Marvelous work! Every one of you complete an unfathomable สมัครเกมสล็อต blog, and have some extraordinary substance. Keep doing stunning
I am typically to blogging and i actually recognize your content. The article ha สล็อต แตกง่าย s actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and maintain checking for brand new information.
I think this is one of the most vital information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The site style is great, the articles is really great. Good job, cheers
lsm99 lotto
สมัครเว็บ lsm99There are certainly a lot of details like that to think about. That is an excellent point to bring up. I use the thoughts above as basic motivation but plainly there are inquiries like the one you bring up where one of the most essential thing will be working in sincere good faith.
Thank you for any other informative blog. Where else may just I am getting that kind of information written in such a perfect method? I have a mission that I’m simply now working on, and I have been on the glance out for such info. ufabet168
rhcc hvacrhcc hvacrhcc hvacrhcc hvacrhcc hvacrhcc hvacrhcc hvac