Иван Шопов в специално интервю за Bulevard.bg

- Иван, представи се с три думи?

- Българин, троянец, гражданин на света.

- Какво се крие зад проекта Баlkansky?

- Зад проекта се крие любовта ми към родния балкан, споделена с любими хора в лицето на Теодосий Спасов и Иво Христов. Заедно сме се събрали за да покажем магията на българската традиция, пречупена през призмата на съвременните технологии и звук. 

- Смесваш дъбстеп и фолклорни мотиви. Модата на етно музика не отмина ли?

- Не мисля, че музиката ми звучи етно, по-скоро е нов прочит на корените, замесен с избухващи ритми.

- Как започна да правиш музика с Теодосий Спасов? Лесно ли се работи с него?

- Започнахме да правим музика заедно преди 10 години, когато Иво Христов ни събра за общата идея да смесим фолклора с електронен звук. Работата с Теодосий е изключително приятна и вдъхновението не спира да тече, когато сме застанали зад обща идея.

- В България има много талантливи музиканти и певци, но все не може да пробием на световната сцена. Какво ни липсва? 

- Според мен грешката на повечето изпълнители е, че не ползват глобалния език на музиката, а някак си се опитват да бъдат оценени единствено на локално ниво. За да си музикант зад границата на България, трябва да покажеш нещо уникално за света, за мен това е нашият фолклор и мотивите, които никой чужденец не може да пресъздаде толкова добре.

- Има ли шоу бизнес в нашата страна? Ако "Да", каква оценка му даваш?

- Има местен бизнес и битак за бързи, лесни, вкусни неща:) На по-сериозните и смислени не се отдава толкова значение. 

- Музикант къща храни ли?

- Храни и две, ако е добър и е повярвал в успеха. 

- Каква е твоята формула за успех?

- Да намирам вдъхновение в най-малките неща и да не спирам да го превръщам в творчество, което с много любов да предлагам и на хората покрай мен.

- С какво се гордееш?

- Че съм останал в България и зареждам хората покрай мен с кураж да продължават напред.

- С кого искаш да заседнеш поне за час в асансьора?

Със себе си, когато бях на 16. 

- Как се виждаш след 10 години?

Виждам се в планинското ми студио, кацнало на гледка към любимия ми балкан, чакащ поредните гости от цял свят да ме посетят пълни с вдъхновение. 

- Дай ни поне три причини, заради които си заслужава да посетим твоето One Man Party на 4 април в Студио "Орфей"?

- Ще успеете да разширите музикалните си вкусове, чувайки толкова различна музика в 7 часов сет.

Тогава се пада пълнолуние и лунно затъмнение, което неминуемо ще допринесе за настроението на вечерта. 

Ще си тръгнете с усмивка и доволни от музикалното пътешествие, запълнено с музика създадена в България, която звучи в цял свят. 

След събитието и аз ще съм зареден с още повече позитивна енергия, която обещавам да превърна в още много музика и картини:)

На 4 април в Студио "Орфей" Иван Шопов представя 4-те си актуални музикални проекта пред българските си фенове.

Публиката ще може да се наслади на 7-часов ексклузивен сет от Иван Шопов, Drum Kid, Balkansky и Cooh, но уловката е, че артистичните персонажи са четирима, а човекът - един! 

Обичан от феновете както по света, така и в родината си, Иван Шопов е диджей, продуцент и художник, който понастоящем завладява целия свят с иновативните си музикални и арт проекти.

Началото на уникалното събитие за родната електронна сцена ще бъде дадено още в 23,00 ч., когато Иван Шопов ще открие музикалното пътешествие с авторска амбиент селекция.

Balkansky  е проектът на Иван, в който заедно с Теодосий Спасов и Иво Христов смайват всички със специфичен бленд от дълбок дъбстеп и фолклорни мотиви. Магическото звучене на кавала на световно признатия Теодосий, съчетано с отнасящите бас и електроника на Иван Шопов, поднесени с красивата визуална обвивка на Иво Христов правят Balkansky един от най-иновативните и успешни аудио-визуални проекти, излезли от родната сцена през последните няколко години.

Псевдонимът Cooh, под който Шопов издава и пуска разтърсващ дръм енд бейз е първата музикална трансформация на Иван. С нея той си пробива пътя към дебрите на тъмната електронна сцена и загатва на всички, че има сериозни намерения към нея.

Постепенно артистичният му път го довежда до техно музиката, която създава под името Drum Kid, където нещата стават още по-сериозни и Иван затвърждава позициите си на един от най-сериозните играчи на сцената у нас. 

Освен всичко това, Иван Шопов е и създател на независимия лейбъл ABCD, който издава както неговата, така и музиката на други млади и талантливи артисти. С над 70 винилови плочи и повече от 300 издадени сингли зад гърба си, той се нарежда до най-успелите български електронни музиканти, а талантът му да твори в толкова различни стилове го прави супер специфичен и любим на всички истински ценители на новаторското електронно звучене.

Събитието One Man Party в София е съвместна продукция на Иван Шопов и EventEase.

Билети "Ранно пиле" на цена 10/12 лв. само в магазин "Яко", ул. "Граф Игнатиев" 43, или резервирай на 0886 33 33 67

Стандартни и онлайн билети на цена 15 лв. в мрежата на Eventim.bg, OMV, Picadilly, Teхномаркет и др.
2 Коментара

  1. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Нико Заричинов

    Това нещо става много лесно и просто с велик световен хит... Най-трудното в света на пап музиката... Успех!

  2. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Нико Заричинов

    Уникално е това, че такъв музикант живее до мен, а аз не съм чувал нищо за него. Ще ми бъде интересно да се запознаем... Според мен трябва първо цял Троян да знае за него... после Ловеч и Плевен... Велико Търново.... Варна... София и Пловдив... Берлин, Париж и Лондон ... Ню Йорк... Буенос Айрес и Рио де Жанейро...