Balkan Beat Box се завръщат в София на 25 октомври, за да ни представят новия си албум Give. Ден преди концерта виж какво ни споделиха в ексклузивно интервю...

Balkan Beat Box е група със световно признание, дължащо се на необичайния и уникален стил музика, който създават и на посланията, които отправят. 

Ако трябва да ги сравняваме с други имена, то BBB са коктейл от Manu Chao, Горан Брегович, Asian Dub Foundation, Gogol Bordello и Shantel, а ефектът от живото им представяне е равносилен на смесването на хиляди позитивно заредени мелодии от всяка една музикална култура на земното кълбо.

Израелските музиканти Тамир, Томер и Ори се завръщат у нас точно година и 2 месеца след първото си гостуване в София, за да ни представят новия си албум Give. 

Новият им проект е с по-засилено електронно звучене и по-безкомпромисна позиция срещу това, в което се превръщат хората, водени от политическите режими, властващ капитализъм и корпоративната алчност на компаниите по света.

С пилотното видео към парчето Part of The Glory от новия албум, Balkan Beat Box засягат и проблема как хората се възхищават чрез социалните мрежи и Youtube на таланта на хиляди имигранти, а в реалния живот ги игнорират.

За Give, значението на българската музика, политическите им позиции и родните мацки си поговорихме с момчетата от групата. 

Един от основните въпроси, свързани с вас, е дали сте политическа банда. Във ваше интервю отговаряте, че казвате това, което мислите. Тогава какво искате да промените в света?

Много неща, но все пак не сме "политическа група", а просто група, на която й пука за някои неща. Мисля, че всеки би казал нещо, ако мислеше за важните неща. 

Какво мислите за скандала с Pussy Riot?

Скадално! Тоталитаризмът навлиза, без зачитане на свободата на словото и без капка чувство за хумор от всяка страна. Дните на Сталин се завърнаха.

Доста крайно...

Да!

Предполагам мразите този въпрос, но как бихме описали музиката си?

Градска звуци на имигранти, родени и смесени в Ню Йорк. 

Ядрото на бандата се състои от трима наистина различни музиканти. Как се обединявате около песен, албум и т.н.?

Обикновено се разбираме много бързо. Имаме си тази "BBB" (бел. ред. от Balkan Beat Box) зона и разбираме, когато сме попаднали в нея без значение дали говорим за стила на музиката или нещо друго. Просто кимаме и казваме "Да, това е звукът, на който ще заложим" или "Хайде да поработим малко върху този бийт и да го отведем насам или натам!".

В Уикипедиа пише, че сте американска група. Така ли се възприемате?

Създадохме групата си в Ню Йорк. Беше необходимо да се случи в Ню Йорк, за да постигнем този определен звук. Правехме музика за публиката на Ню Йорк. Но не бива да забравяме, че градът обединява хора от цял свят, така че бих казал, че музиката ни беше предназначена за имигрантите в Ню Йорк. 

Прекарахме повече от 10 години там и преживяхме страшно много, така че връзката ни с този град е силна. Сега обаче сме навсякъде и е наистина трудно да го определим. 

Какво има в момента в личните ви плейлисти? Споделете ни нещо интересно?

Аз харесвам диджей лейбъла Urban World Records. Предлагат много интересни миксове, смесвайки африкански и латински ритми с хаус и трап и мумба. Препоръчвам Global bass 3 - тяхна компилация, подходяща за всеки вкус. (Чуй я по-долу)

Разкажете ни за "Bulgarian chicks"?

Имаше едни наши приятелки в Ню Йорк, които се наричаха Bulgarian chicks (български мацки). Ние обичаме българската музика наистина много. Старият фолклор и модерните му адаптации. Това е най-сложната разновидност на балканската музика и освен това може да ти скъса сърцето. Саксофонистът Юри Юнаков ми е приятел и мисля, че цялата музикална революция на Папазов е зашеметяваща. 

↵ Use original player
YouTube
← Replay
X
i

А какво знаете за българките?

Знаят как да се забавляват!

С какво Give се различава от останалите ви проекти?

Този път сме предимно ние в студиото, няма нито една колаборация. Албумът е по-твърд, но в същото време и по-минималистичен. И текстовете ни са по-праволинейни с по-остри политически коментари. 

Обикаляте доста. Кои са любимите ви места по света?

Обичаме западния бряг на Америка, обичаме Испания, Португалия, Италия, Токио и Тесалоники. Разбира се, Ню Йорк все още е невероятен, както и Париж, Берлин и т.н. 

Колко музиканта ще видим на сцената в София?

Шест, както винаги, когато сме на турне. 

Благодарим и ви пожелаваме прекрасно шоу!

Balkan Beat Box
25 октомври
Зала 3 на НДК
Билети в мрежата на Eventim.bg
0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook