Рисунки в помощ на децата - интервю с "Компот Колектив" специално за Bulevard.bg

"Компот Колектив" (Compote Collective) е продуцентска къща за анимация. В нея има цяла платформа от автори с различни, отличаващите се стилове на рисуване. Основна цел на колектива е да представя уникални визуални стилове, като инициира многообразни анимационни проекти. Те се включват в инициативата за подпомагане на деца в нужда I CAN TOO.

- Кой се крие зад "Компот Колектив" и защо точно това име избрахте за проекта си?

- "Компот Колектив" е творческа платформа за създаване на рисувани истории, илюстрации, комикси и най-вече анимационни филми. Нейни двигатели са Весела Данчева и Иван Богданов. Основната идея на колектива е да създаде среда за работа и взаимодействие между автори с различни стилове на рисуване и усещане за света. Смятаме, че взаимодействието между различни автори, притежаващи различна гледна точка и чувствителност, е начина да надграждаме себе си и индивидуалния творчески процес.

- Какво ви подтикна да се включите в инициативата I CAN TOO?

- Каузата, разбира се. А и от друга страна многообразието от стилове и участници също ни се стори изключително интригуващо.

- С какво помагате за развитието ѝ?

- Според нас рисунката е медиум, който има възможността да въздейства много непринудено, непретенциозно и естествено. В този смисъл използването на такъв вид изображения, в подобна кампания допринася много за нейното положително и директно възприемане.

- Как избирате темата за следващ филм?

- Темата може да бъде всякаква. Важно е историята на филма да има трайно вълнуващо въздействие върху самите нас. Понякога изборът на история става съвсем спонтанно, понякога отнема години.

- От къде черпите вдъхновение за различните си проекти?

- Един от друг, и разбира се от всичко, което се докосва до нас.

- Филмът ви "Баща" спечели множество отличия. Според вас на какво се дължи този му успех?

- Според нас универсалната тема - баща. Бащата е феномен, от който дори и човек, който е сирак не може да избяга. Един от факторите за нашето съществуване. Разказите и филмите за бащи са безбройни. Докато ние хората съществуваме това ще е разказ, който ще бъде разказван и слушан, и винаги ще остава вълнуващ.

Документалният подход към създаването на историята също помогна за въздействието и откровеността на филма. Събрахме множество интервюта с хора от нашата генерация и базирахме сценария на пет от тях.

И не на последно място екипът, който работи върху филма.

- Кои са последните три анимационни филма, които гледахте (и не сте ги правили вие)?

- Всяка година, на всеки анимационен фестивал изглеждаме безброй, брилянтни произведения. Така че едва ли последните три са филмите които заслужават отбелязване.

8. Преди българската школа в анимацията беше много силна, сега как е положението?

Този въпрос може да бъде разглеждан под много, различни ъгли. Безспорни са успехите на българската анимация от миналото. Но разбира се трябва да се запитаме дали, в онова затворено време, е било възможно пресъздаването на автентични истории, което е от голямо значение за изкуството въобще.

Сега гледаме оптимистично на нещата и мислим, че въпреки оскъдицата и объркаността, в един много по-отворен свят, в едно ново време е напълно възможно да се зароди една нова вълна, която да постигне успехите на предишните поколения аниматори. Дано да е така!
1 Коментар

  1. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 killersmile

    Interesting site i love it keep posting more! https://fencingyakimawa.com