Интервю с графити артистите от 140 Ideas

Те са 140ideas - четири обикновени софийски момчета, които с помощта на спрейове и много добри идеи (името, освен 140 идеи, се чете и като One For All Ideas - един за всички идеи, философията, която вкарват в работата си) създават красота в грозната градска среда. Те се включват в инициативата за подпомагане на деца със специални нужди I CAN TOO, а ние решихме да им зададем няколко въпроса.

- Кой стои зад интересното име 140 Ideas? Представете се!

- Стоят доброто приятелство и възгледите, които споделяме. Иначе сме четири момчета от София - Flak, JRMN, Teleto и Yeto. 

- Какво ви подтикна да се включите в инициативата I CAN TOO?

- Каузите, зад които застава и инициира I CAN TOO. И че ние също можем да помагаме, чрез това, което правим.

- С какво мислите, че можете да помогнете за развитието ѝ?

- С енергията и посланията, които влагаме в работите си. А може би, дори и малко, да разширим публиката, до която достига информацията за инициативата.

- Къде човек може да види вашата работа в завършен вид?

- Имаме творби из цяла България, но в София са най-много. На 23, 32, 95, 97 СОУ примерно имаме по-мащабни рисунки. В Пловдив на Драматичния театър, на морската гара във Варна. Иначе виртуално сме на www.140ideas.eu и www.facebook.com/140ideas.

- Къде намирате вдъхновение за проектите си? Някои от тях са свързани с историята, други наблягат на проблемите на природата и екологията. Как решавате в какво ще се превърне дадената стена? 

- Важно за нас е работата ни да е в синхрон с мястото, където се намира. И за четирима ни най-богатият източник на вдъхновение е някъде на забутано и тихичко сред природата, където човек да се почуства просто частичка от заобикалящото го. Тогава и идеите идват в най-чист вид.

- Как намирате финансиране за идеите си?

- Трудно. Ако говорим за фасадите, част от проектите сме финансирали сами, други са в рамките на събития. 

- Каква музика обичате да слушате, докато рисувате?

- Слушаме мнооого различна музика - от атмосферичен IDM през реге до хардкор . Всеки от нас си има своя музикален вкус и се черпим обилно един друг.

- Какво ще кажете на тези, които смятат графитите за обикновен вандализъм?

- Графитите, както повечето неща в света, в който живеем, също нямат само една страна. Но хората имат свободата да възприемат това, което виждат по чист начин и бих им казал да се освободят от предразсъдъците си. Защото ако не можеш да направиш разлика между една изрисувана фасада и надраскано името на някой футболен отбор, нещата най-вероятно са същите и при далеч по-значими за човека въпроси. Бъдете свободни и отворени за света около нас.

- Кое е мястото, което искате да изрисувате?

- Има страшно много места, които ще живнат много, ако бъдат нарисувани. По-важно е какво е нарисувано.
1 Коментар

  1. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 killersmile

    Awesome post i love it keep posting more! https://fencingnormanok.com