Видео ретроспектива на работите му край бреговете на Гренада, Бахамските острови и Мексико от 2006 г. насам - и подробности за първия подводен музей в Европа

Като дете Джейсън де Кайрес Тейлър се гмурка до кораловите рифове в Малайзия, а днес е световноизвестен със своите подводни артинсталации от екологични материали, които се превръщат в изкуствени рифове.

Първата му самостоятелна изложба беше открита през 2012 г. в галерия "Джонатан Левин" в Ню Йорк, а този филм носи същото заглавие - Human Nature, и проследява промените по скулптурните композиции, които е поставил на морското дъно от началото на кариерата си до днес.

През последните години британският скулптор, роден през 1974-та, се беше установил в Мексико, където основа музея на подводното изкуство в Канкун (Museo Subacuático de Arte, MuSA) - с над 450 човешки фигури в естествен ръст върху 500 кв. м подводна площ.

Най-новото му начинание е първият подводен музей в Европа. Инсталацията на Де Кайрес край Канарските острови сложи началото на Атлантическия музей, отворен за посещения в залива Лас Колорадас на най-източния остров Лансароте.

Освен да са атракция за гмуркачите, скулптурите трябва да увеличат биомасата и да служат като размножителна площадка на видовете в района, обявен от ЮНЕСКО за биосферен резерват.

Бетонът с висока плътност и PH-неутралност няма да навреди на морската екосистема, флората и фауната, уверяват местните туристически власти, като уточняват, че не са използвани корозивни метали и материали.

Творбите на скулптора са "изложени" в подобни музеи на Бахамските и Антилските острови, а целта му е да акцентира върху "защитата на океаните" и да провокира критично отношение към комерсиализацията на природните ресурси.

Статуите са потопени на дълбочина между 12 и 15 м и пресъздават сцени от всекидневния живот. В първия етап от изграждането на европейския музей е предвидено да се поставят няколко скулптурни композиции:

- "Салът на Медуза" (разработка по темата за хуманитарните кризи, базирана на картината от Жерико, която интерпретира и Банкси в графитите си),
- Jolateros (групичка деца в местните тенекиени лодки, наричани Jolateros),
- "Съдържание" (двойка, която си прави селфи - покана за размисъл относно употребата на новите технологии и манията за себеизтъкване), 
- Хибридни скулптури (хора и кактуси, които съжителстват в хармония),
- "Фотографите" (провокираща дебати за използването на новите технологии и воайорството),
- "Рубиконът" (35 фигури на хора, поели в една и съща посока).