Холи Бейли от сестринското дуо Chloe x Halle изпълнява главната роля в игралната версия на хитовата "Дисни" анимация от 1989 г., по кината през май 2023. Цветът на кожата й не е като на "оригиналната" героиня - и за това си има обяснение

Дали единствено стремежът към расово разнообразие накара "Дисни" да изберат тъмнокожа актриса за главната роля в игралния "Малката русалка", по кината от 26 май 2023 г.?

Холи Бейли, половинката от сестринското дуо Chloe x Halle, отговаря на главните условия, за да играе Ариел - да е прелестна и надарена с божествен глас. Тя е на 22 и има актьорски изяви в сериала Grown-ish и екранизацията на мюзикъла "Пурпурен цвят", също очаквана догодина. Като певица пък е покровителствена от Бийонсе и заедно със сестра си Клоуи е била номинирана пет пъти за "Грами".

В ролята на царствения й баща Тритон, владетеля на подводното кралство Атлантика, е испанският носител на "Оскар" Хавиер Бардем, а като злата подводна вещица Урсула ще видим Мелиса Маккарти, която наскоро "изрепетира" качествата си на злодейка в "Тор 4: Любов и гръмотевици".

След масовите критики, че изборът на цветнокожа актриса не е в тон с приказката на Андерсен и статуята на Малката русалка в датската столица, паметливи напомниха, че действието в анимацията е пренесено в по-южни части на Атлантическия океан, около Карибския басейн, за което свидетелстват както видовете морски обитатели (карибски рак, тропическа рибка), така и музикалният стил, избран от композитора Алън Менкин.

Всъщност през 1989 г. "Малката русалка" слага начало на изключително успешен период от цяло десетилетие, който става известен като "Дисни Ренесанс", в който студиото се завръща към корените си и създава някои от своите най-големи и обичани хитове - не само филмови, но и музикални.

Пълнометражният филм тогава има както продължение (The Little Mermaid II: Return to the Sea), така и предистория (The Little Mermaid III: Ariel's Beginning), а у нас стана популярен и едноименният анимационен сериал, също озвучен с песните Under the Sea, Kiss The Girl и Part of Your World.

Амбициозният римейк, поредна игрална версия на анимационна класика след "Господарка на злото", "Красавицата и Звяра", "Дъмбо", "Аладин", "Мулан", "Книга за джунглата", "Цар Лъв" и премиерния "Пинокио", е режисиран от Роб Маршал ("Мемоарите на една гейша", мюзикъла "Чикаго").

Той работи с "Дисни" за четвърти път след "Карибски пирати 4: В непознати води", мюзикъла "Вдън горите" и "Мери Попинз се завръща", а сценарият по приказката на Ханс Кристиан Андерсен, е написан от Джейн Голдман ("Звезден прах") и Дейвид Магий ("Животът на Пи").

Джона Хауър-Кинг е принц Ерик, а в останалите емблематични роли ще чуем гласовете на Давийд Дигс (ракът Себастиан), малката звезда от "Стая" Джейкъб Трембли (рибката Флаундър) и рапърката Акуафина (чайката Скатъл). 

Сюжетът, за разлика от оригиналната приказка, не е ориентиран към драматичен финал. Накратко:

Ариел живо се интересува от човешкия свят и мечтае да разбере какво се крие отвъд морето - нещо, което нейният баща строго й забранява. Един ден, по време на свирепа буря, Ариел спасява от корабокрушение красивия принц Ерик, в когото се влюбва - и решава да направи всичко възможно да се срещне с него на сушата.

Това я отвежда право в ръцете (и пипалата) на Урсула, която примамва русалката с пъклена сделка: злата морска вещица ще я трансформира в човек за три дни в замяна на нейния чудно красив глас - единственото нещо, което принцът помни от срещата им.

В рамките на тези три дни Ариел трябва да накара Ерик да се влюби в нея и да й даде "целувката на истинската любов". Ако това се случи, тя ще остане завинаги човек, в противен случай завинаги ще принадлежи на Урсула като русалка...

Това, впрочем, не е първият път, когато Ариел не принадлежи към бялата раса - в тв постановка на мюзикъла (2019 г.) я играе звездата на анимацията "Смелата Ваяна" Аули'и Карвальо, която е истинска "островитянка", от Хаваите, а във вените й тече още пуерториканска, португалска, китайска и ирландска кръв.

Урсула там беше рапърката Куин Латифа, а ракът Себастиан - певецът Шаги. Принцът бе Греъм Филипс (сериала "Добрата съпруга"), а Джон Стамос - неговият шеф-готвач Луи.