... а Натали Портман размахва божествения му чук във втория филм на режисьора Тайка Уайтити от киновселената на "Марвъл комикс" - "Тор 4: Любов и гръмотевици"

Тор, комиксовия Бог на гръмотевиците (Крис Хемсуърт), е отслабнал драстично в своя четвърти самостоятелен филм Thor: Love and Thunder ("Тор: Любов и гръмотевици") - по подобие на знаменитости като попзвездата Адел, актрисата Ребъл Уилсън и... Вие-знаете-кой. 

Макар да е възвърнал своята атлетична форма, той е загърбил дните си на супергерой и се разделя с мирния живот само от време на време, за поредното си класическо приключение с Пазителите на Галактиката.

Управлението на туристическото градче Нови Асгард, където бежанците от родната му планета са се установили на Земята, пък е оставено на нов крал - последната оцеляла ЛГБТИ Валкюра (Теса Томсън).

На пътя им обаче се изправя нов злодей: Гор Касапина на богове, нещо средно между клоуна Пениуайз от "То" и Волдемор от поредицата "Хари Потър". В него с вдъхновение се превъплъщава Крисчън Бейл - Батман от трилогията на Кристофър Нолан за Черния рицар, с "Оскар" за "Боецът" през 2011 г. и още три актьорски номинации.

Самото прозвище на антигероя му е достатъчно да накара сина на Один да хване отново емблематичната си брадва Стормбрейкър. А чукът Мьолнир, за който са достойни малцина, се оказва в ръцете на неговата бивша любима д-р Джейн Фостър (Натали Портман), облякла доспехите на т.нар. Могъщ Тор от женската му комиксова версия. След "Тор 2: Светът на мрака" астрофизичката го заряза, за да се посвети на научната си кариера, но сега се оказва, че се лекува от рак...

Режисьор и сценарист отново е новозеландецът Тайка Уайтити, заснел и "Тор 3: Рагнарьок", който се превърна в един от най-добрите филми от киновселената на "Марвъл комикс". Междувременно той спечели "Оскар" за адаптирания сценарий на "Джоджо заека", игра злодей в геймърската комедия с Райън Рейнолдс "Свободен играч" и продуцира сериали като вампирския "Какво правим в сенките" (по едноименния си филм), пиратския Our Flag Means Death и индианския Reservation Dogs.

В "Тор: Любов и гръмотевици" Тайка Уайтити се завръща и като гласа на екс-гладиатора Корг, един от новите спътници на главния герой, чиито съратници от Асгард бяха избити от сестра му Хела и титана Танос.

Сред гост-звездите е и друг носител на "Оскар" от Австралия - 60-годишният Ръсел Кроу ("Гладиатор"). Нему е отредена ролята на гръмовержеца Зевс, върховния бог от древногръцката митология, която той играе с подобаваща пародийна нотка и съответния акцент.

Вместо с "Лед Цепелин" филмът е озвучен с рок от по-ново поколение - култови хитовена "Гънс енд роузис" като Sweet Child O'Mine.