В памет на художника, който почина в Париж три дни преди 78-ия си рожден ден, гледайте документалните филм на Елена Димитрова "Среща със светлината" (2013) и "Възрожденец по дух и наследство"

Именитият български художник Никола Манев почина в Париж дни преди да навърши 78 години.

Роден в Пазарджик и отрасъл в Чирпан, той е учил в столичната художествена гимназия като възпитаник на проф. Васил Стоилов, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва "живопис" в класа на проф. Морис Брианшон.

Тогава се установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна - от природни феномени и градове с богато историческо минало като Венеция и Сиена в Италия, Ню Йорк, френския Сенлис, Варна и Велико Търново.

С над 140 самостоятелни изложби по цял свят, над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в повече от 30 държави.

Основен организатор на Празниците на изкуствата в Чирпан, той остава завинаги свързан с родината и ще бъде погребан в България, съобщиха от семейството му.