Какво каза новият американски президент в годишната си реч пред Конгреса

Доналд Тръмп обяви, че състоянието на съюза е силно и сега е най-подходящият момент всеки да изживее своята американска мечта. Той се опита да изложи по-позитивна визия за бъдещето на САЩ за всички - независимо от раса, пол, религия или произход.

В годишната си реч пред Конгреса новият американски президент изтъкна икономическите успехи на страната, ниската безработица, данъчните промени и ръста на борсите.

"Никога не е имало по-добро време за живеене в Америка - заяви Тръмп. - Ако работите усърдно, ако вярвате в себе си, ако вярвате в Америка, тогава може да мечтаете за всичко, можете да бъде всичко, а заедно можем да постигнем всичко."

Според него е време САЩ да преминат към имиграционна система, базирана на заслуги - "такава, която приема хора със способности, които искат да работят, които ще допринесат за обществото ни, които обичат и уважават страната ни".

Тръмп обяви още, че затворът в американската военна база "Гуантанамо" в Куба няма да бъде затворен - там ще бъдат изпращани заловените терористи от Ислямска държава.

"През последната година постигнахме значителен напредък и невероятен успех. Изправихме се пред предизвикателства, които очаквахме, и такива, които никога не бихме могли да предвидим. Преживяхме наводнения, пожари и бури. Но през всичко това видяхме красотата на американската душа и стоманата в американския гръбнак. Състоянието на нашия съюз е силно, защото нашия народ е силен", декларира US президентът от трибуната в Камарата на представителите.

Той се спря и на подобряващите се темпове на растеж в икономиката, свързани с неотдавнашното намаляване на данъците от администрацията му. Безработицата в САЩ е най-ниската от 17 години насам. По думите му, откакто е избран на поста, са създадени 2,4 млн. нови работни места и заплащането се повишава.

Тръмп се фокусира и върху търговията, като повтори твърденията, че настоящите условия на глобалния бизнес са несправедливи спрямо най-голямата икономика в света:

"Нацията ни загуби богатството си, но си го връщаме бързо. Ерата на икономическото отстъпване приключи. Отсега нататък очакваме търговските ни отношения да бъдат справедливи и реципрочни."

Относно проблема с миграцията той заяви, че отворените граници насърчават бандите и незаконната употреба на оръжията и струват животите на американски граждани. Призивът му към демократи и републиканци беше да работят за компромис по предложената от администрацията му имиграционна реформа.

Същевременно Тръмп обеща да проправи път за получаване на гражданство от т.нар. "мечтатели". В замяна американският президент поиска одобряване на финансирането за стената по границата с Мексико:

"Тази вечер призовавам Конгреса най-сетне да затвори смъртоносните вратички, които позволиха на престъпни групировки да влязат в страната ни. Предложихме проектозакон, който ще поправи имиграционните ни закони и ще подкрепи работата на граничните ни власти. Моят дълг, свещеният дълг на всеки служител в тази зала е да пази американците, да защитава сигурността им, семействата и общностите им, както и правото им на американска мечта. Защото американците също са мечтатели."

Държавният глава на САЩ отново наблегна и на заплахата, която представлява режимът в Северна Корея:

"Нито един режим не е потискал собствените си граждани така брутално както жестоката диктатура в Северна Корея. Безразсъдният стремеж на Северна Корея да се сдобие с ядрено оръжие, много скоро може да застраши родината ни. Затова водим кампания на максимален натиск, за да попречим това да се случи. Достатъчно е само да погледнем колко е покварен този режим, за да разберем що за заплаха представлява както за Америка, така и за съюзниците ни."

Той обаче не посочи никакви конкретни стъпки, които смята да предприеме, за да овладее заплахата от страна на Пхенян.

Речта на Тръмп "За състоянието на съюза" беше произнесена броени дни след навършването на една година от встъпването му в длъжност.