Най-популярната коледна мелодия звучи толкова често по празниците, че е придобила статута на коледен кич. Изпълнявана е в хиляди варианти, но винаги има място за още кавъри

Jingle Bells е задължителна за всяка коледна колекция с попхитове - а най-новата е на Гуен Стефани. Фронтдамата на "Ноу даут", която направи и успешна самостоятелна кариера, тази година издаде албума You Make It Feel Like Christmas.

Jingle Bells този сезон стана и първият коледен сингъл на рокпевеца от "Пойзън" Брет Майкълс, който дарява част от приходите за благотворителност.

Всъщност тази есен популярната американска коледна мелодия навърши 160 години. Нейният автор Джеймс Лорд Пиърпонт (1822-1893) я публикува през есента на 1857 г. под заглавие One Horse Open Sleigh. Твърди се, че е вдъхновена от надпреварите с шейни, характерни за град Медфорд, щата Масачузетс, който се смята за родното място на песента.

Днес Jingle Bells може да се смята за детска песничка, но навремето я пеели по кръчмите, като разклащали леда в чашите си, за да наподобят дрънкането на звънчетата (от глагола jingle - дрънча, дрънкам, звънтя). Jingle bell обаче се нарича и перкусионният музикален инструмент, който произлиза от звънчетата на впрегатните животни - западен вариант на нашите прапорци.

Първият запис датира от 1889 г., като версията на Бинг Кросби и "Андрюс систърс" от 1943-та влиза в музикалните класации, а в средата на 60-те става първата песен, изпълнена в Космоса - от астронавтите на "Джемини"... Тази година добавихме в този дълъг списък още няколко кавъра.

Видео: Коледният поздрав на миньоните

В празничната си програма БНТ1 излъчи репортаж за Литаковската духова музика, която я изсвири като поздрав за зрителите на Бъдни вечер.

Майкъл Бубле я включи в албума си Christmas през 2011 г., а този декември пусна за слушане в своя YouTube канал всички записи от делукс изданието му.

Сред изпълненията, качени във видеоплатформата в навечерието на тази Коледа, е и версията на куклите от "Улица Сезам" начело с Елмо и Аби.

За децата в предучилищна възраст е и караоке версията от британския анимационен сериал за прасето Пепа.

Jingle Bells има и множество локализирани варианти, които я доближават до местното звучене не само чрез преведения текст. На Хаваите например я изпълняват в съпровод на укулеле.

В Индия също я аранжират за традиционни инструменти.

Снощи пък оркестърът на московските гайдари я изпълни на шотландски гайди във финала на интелектуалната игра "Какво? Къде? Кога?" по руския Първи канал - заедно с други празнични мелодии като детската песничка "В лесу родилась елочка", която датира от началото на XX век.