Първият от поредицата антиутопични романи на Филип Рийв за градовете хищници е екранизиран по сценарий на Питър Джаксън от автора на спецефекти за неговите "Властелинът на пръстените", "Кинг Конг" и "Хобит"

"Смъртоносни машини" е фантастичен роман от Филип Рийв, публикуван на български още през 2005 г. и сложил начало на цяла поредица под заглавие "Градове хищници". Тази година книгата беше преиздадена заедно с продължението "Хищническо злато", а по кината на 3D вече излезе и едноименният филм.

Питър Джаксън този път е само сценарист заедно с дългогодишните си съавторки Фран Уолш и Филипа Бойенс, а режисурата е предал на своя отдавнашен съратник Крисчън Ривърс, носител на "Оскар" за визуалните ефекти в "Кинг Конг" (2005).

В поддържащите роли се открояват имената на Хюго Уийвинг (трилогиите "Матрицата" и "Властелинът на пръстените") в ролята на археолога Тадеус Валънтайн и Стивън Ланг ("Аватар"), който се превъплъщава в подобие на Терминатора с помощта на технологията performance capture.

Южнокорейската рокзвезда Джиа (Jihae), популярна като близначките Хана и Йон Сънг от сериала на National Geographic "Марс", играе лидерка на Съпротивата. Нейното участие е сред издайническите белези, че и този филм, също като летния "Мегазвяр", е ориентиран към азиатската публика.

Сюжетът:

Хиляди години след като цивилизацията е унищожена от катаклизъм, т.нар. Шейсетминутна война, човечеството се е пригодило към променените условия и е изградило своята цивилизация наново. Гигантски подвижни градове на верижни колела дълбаят бразди по повърхността на Земята и преследват по-малките движещи се градчета, за да погълнат техните ресурси.

Сред тях се откроява Лондон. В далечното бъдеще британската столица се е превърнала в мегаструктура, широка приблизително километър и половина, дълга 2,5 км и висока почти километър. Простолюдието обитава по-ниските нива, където живее и младият Том Натсуърти (ирландецът Робърт Шийн, "Геобуря").

Един ден той се сблъсква с опасната бегълка Хестър Шоу (исландската актриса Хера Хилмар, сериала "Демоните на Да Винчи") и се оказва въвлечен в битка на живот и смърт. Макар и пълни противоположности, двамата ще се съюзят и това ще промени бъдещето...

Също като трилогиите "Властелинът на пръстените" и "Хобит" филмът е заснет изцяло в Нова Зеландия, но действието се развива на територията на Европа, която в далечното бъдеще, някъде в средата на третото хилядолетие, представлява безплодна пустош.