Първият от поредицата антиутопични романи на Филип Рийв се екранизира от Питър Джаксън и автора на спецефекти за неговите "Властелинът на пръстените", "Кинг Конг" и "Хобит"

Година преди премиерата на "Смъртоносни машини" се появиха и първите кадри от филма, който екранизира едноименния антиутопичен роман от Филип Рийв, издаден у нас още през 2005 г. и сложил начало на цяла поредица.

Продуцентът Питър Джаксън този път е само сценарист заедно с дългогодишните си сътруднички Фран Уолш и Филипа Бойенс. Режисьор е носителят на "Оскар" Крисчън Ривърс, чието дело са специалните ефекти в предишни негови суперпродукции като "Властелинът на пръстените", "Кинг Конг" и "Хобит".

В поддържащите роли се открояват имената на Хюго Уийвинг (трилогиите "Матрицата" и "Властелинът на пръстените") и Стивън Ланг ("Аватар").

Сюжетът:

Хиляди години след като цивилизацията е унищожена от катаклизъм, човечеството се е пригодило към новите условия и еволюцията е изградила нов начин на живот на Земята. Гигантски подвижни градове сноват по повърхността й и се захранват от по-малки движещи се градчета.

Том Натсуърти (Робърт Шийн, "Геобуря"), който живее беден живот в ниските части на подвижния Лондон, ще се окаже в битка на живот и смърт, след като се сблъсква с опасната бегълка Хестър Шоу (Хера Хилмар, сериала "Демоните на Да Винчи").

Двете изцяло противоположни личности, чиито пътища никога не трябва да са се пресичали, ще се съюзят и това ще промени бъдещето...