Phantom Thread на реж. Пол Томас Андерсън трябва да е последният филм с трикратния носител на актьорския "Оскар", който обяви, че излиза в пенсия

Phantom Thread е най-новият филм на Пол Томас Андерсън, който се завръща три години след последното си предложение Inherent Vice / Вроден порок (2014). Авторът на "Буги нощи", "Магнолия" и "Учителят" е поел задачата да режисира трикратния носител на "Оскар" Даниел Дей-Луис във финалната роля на кариерата му.

Видео: Даниел Дей-Луис в най-добрите си роли: Топ 13

Действието се развива в следвоенен Лондон през 50-те години, когато оскъдицата от Втората световна е отстъпила място на блясък и нов моден разцвет. Изтъкнатият шивач на рокли Рейнолдс Удкок (Дей-Луис) и сестра му Сирил (Лесли Манвил) са в центъра на британската мода и обличат кралски особи, кинозвезди, аристократки, дебютантки във висшето общество, светски личности и наследнички на цяло състояние.

Той е заклет ерген и в живота му идват и си отиват различни жени, които му правят компания и носят вдъхновение за дизайнерските му творения. Докато не среща млада жена на име Алма (Вики Крипс), която скоро става постоянно присъствие в живота му като негова любовница и муза.

И той внезапно установява, че любовта нарушава старателно скроения му живот, досега контролиран и планиран...

Това е осмият филм на Пол Томас Андерсън, който работи за втори път с Даниел Дей-Луис след "Ще се лее кръв". Тук режисьорът, отново в ролята и на сценарист, рисува портрет на един творец и жените, благодарение на които неговият свят процъфтява...

Световната премиера е насрочена за Коледа, навреме за сезона на наградите, когато се очаква да бъде конкуренция на фаворита за актьорския "Оскар" - Гари Олдман като Чърчил в "Най-мрачния час".