Седмият случай на инспектор Хари Хуле е пренесен голям екран от реж. Томас Алфредсон. В кримитрилъра, по кината у нас от този петък, 13 октомври, участват Майкъл Фасбендър, Вал Килмър, Дж.К.Симънс, Ребека Фъргюсън и Шарлот Генсбур

Шведският режисьор Томас Алфредсон ("Покани ме да вляза") постигна успех в Холивуд с екранизацията на "Дама, поп, асо, шпионин" от Джон льо Каре, която стана най-добрият британски филм на 2011 г. и получи номинации за три "Оскара".

Шест години по-късно идва следващият му филм, отново по силна литературна основа - бестселъра от норвежкия писател Ю Несбьо "Снежния човек". Първите отзиви на кинокритиката обаче издават повече разочарование...

Жанрът е "криминален трилър" с елементи на хорър. Филмът е заснет изцяло в Норвегия - градовете Осло и Берген, както и местността Рюкан. 

Сюжетът на книгата е седмият случай в поредицата за полицейския инспектор Хари Хуле - и започва в столицата Осло през ноември.

"Снежният човек" - корицата на книгата и плакатът за филма

Паднал е първият сняг. Момче на име Юнас се събужда през нощта и открива, че майка му я няма. Поглежда през прозореца и вижда на студената лунна светлина снежния човек, който по-рано същата вечер се е появил необяснимо в двора им. А около врата на снежния човек е увит розовият шал, който детето е подарило на майка си за Коледа.

Хуле (в ролята - Майкъл Фасбендър) съзира връзка между заплашително писмо до него и изчезването на майката на Юнас, вероятно и на още десетина жени, потънали в неизвестност все с падането на първия сняг.

Със задълбочаването на разследването усещането му, че е пионка в ужасяваща игра, става все по-осезаемо, а убиецът диктува правилата - постоянно ги променя...

Вал Килмър, носителят на "Оскар" Дж.К.Симънс ("Камшичен удар"), Ребека Фъргюсън ("Признак на живот") и Шарлот Генсбур ("Нимфоманка") са другите звездни имена в актьорския състав.

"Снежния човек" е по кината у нас от този петък, 13 октомври.