Интелигентен куфар с вградена навигация, който ви следва неотклонно и сам си намира пътя, може да е бъдещето на пътешествията

Едва ли има някой, който да е чел книгите на Тери Пратчет от Света на Диска с Ринсуинд и да не е искал и за себе си един такъв магически сандък като Багажа (нарочно с главна буква), който да го следва по петите. Е, сега това вече е възможно.

Разбира се, не става въпрос за сандък от мъдро крушово дърво, а за ново постижение на технологиите и изкуствения интелект. Американски старт-ъп създаде куфар-робот, който се движи сам и следва собственика си.

Устройството има вградена навигация, която му помага да избягва препятствия и хора по пътя. Според създателите му то работи по начин, близък до автопилот системите на автомобилите Tesla.

Куфарът намира най-добрият маршрут и анализира най-ефективния начин за придвижване напред. Освен това може да "разбере", че е загубен или откраднат и да подаден автоматичен сигнал.

Притежателят му може да използва специално приложение на телефона си, за да следи локацията на куфара във всеки един момент.

Цената на умния куфар е само 399 долара и ако сте фенове на Пратчет, спокойно можете да го кръстите Багажа.