Анимацията с испански сюжет от режисьора на "Ледена епоха" и "Рио" идва в кината през декември

"Историята на Фердинанд" тук е историята на цар Фердинанд Български, но за останалия свят е историята на един бик от детската книжка на Монро Лийф с илюстрациите на Робърт Лоусън.

Тогава сп. "Лайф" я определя като най-великата класическа творба за подрастващи от "Мечо Пух" насам, като изтъква, че 3/4 от големите читатели я купуват за себе си.

Тя излиза в средата на 30-те и става бестселър, по-продаван дори от "Отнесени от вихъра". Уолт Дисни я екранизира още през 1938 г. като късометражна анимация, която печели "Оскар".

Сега най-сетне е време за пълнометражната версия, с която се е заел режисьорът на "Ледена епоха" и "Рио" Карлос Салданя.

Действието се развива в Испания, а героят е пацифист и вместо участия в кориди предпочита да мирише дъхавите цветя - сюжет, заради който навремето книгата е забранена от фашистките режими в Испания и Германия, макар авторът да е обвиняван и в пропагандиране на "фашизъм, анархизъм и комунизъм". 

"Бикът Фердинанд" идва по кината от 22 декември и тук ще го гледаме дублиран на български, но в оригинал главният герой - голям бик с още по-голямо сърце - се озвучава от звездата на кеча Джон Сина, който се изявява и в други области на шоубизнеса, вкл. като рапър.