Роуън Аткинсън играе главната роля в нов кримисериал, който екранизира поредицата на писателя Жорж Сименон за култовия френски следовател

Роуън Аткинсън, който в началото на годината навърши 62, има две коронни роли в кариерата си на комедиен актьор: Мистър Бийн и Злостър Черното влечуго (ако не броим Джони Инглиш, пародиращ Джеймс Бонд).

Сега обаче той се представя пред тв зрителите в по-сериозна светлина - като култовия комисар Жул Мегре, началник на отдел "Убийства" в парижката полиция, герой на 75 романа и 28 разказа от писателя Жорж Сименон.

Новата поредица екранизации на британската Ай Ти Ви започна миналия Великден с "Мегре залага капан" (горе), където инспекторът дебне сериен убиец на жени в Монмартър, а на Коледа беше излъчена и втората двучасова серия - "Мъртвецът на Мегре", който разказва за убийството на комарджия, свързано с брутална банда криминално проявени от Чехословакия.

У нас сериалът идва по "Фокс крайм" година след премиерата си - на 15 и 16 април, събота и неделя от 22 ч.

За сезон 2 са предвидени още два филма: "Нощта на кръстопътя" (първата екранизация за Мегре, още от 1932 г.), и "Мегре в Монмартър".

В новата поредица, заснета в Унгария, Будапеща изобразява Париж през 50-те години. Копродуцент е синът на писателя - Джон Сименон, който коментира избора на главен актьор така:

"Роуън Аткинсън ще е един от най-правдивите образи на Мегре, защото е в състояние да изрази уникалното съчувствие, което героят му изпитва към хората, тя може да се усети от първата история, писана през 1930 г., до последната от 1972-ра. Описани са някои физически характеристики на персонажа, но в творбите от следвоенния период те не са така чести."

Предишният сериал на тв канала за Мегре беше от 1992-93 г. с Майкъл Гамбън (проф. Дъмбълдор в поредицата "Хари Потър"). В ролята на комисаря с вечната лула в уста са влизали още французите Пиер Реноар, Жан Габен, Бруно Кремер, Жан Ришар, британците Ричард Харис и Рупърт Дейвис, италианците Джино Черви и Серджо Кастелито, съветските актьори Борис Тенин и Армен Джигарханян.