Би Би Си предлагат пореден поглед към дивата природа в продължението на научнопопулярния сериал от 2006 г., Още с първия епизод една от сцените - с невръстна игуана, преследвана от змии, - беше обявена за връх в документалното кино

Научнопопулярните сериали на Би Би Си са ни любими, а този месец британската обществена телевизия завъртя продължението на едно от най-култовите си заглавия, "Планетата Земя" (2006).

Planet Earth II използва последната дума в технологиите, за да заснеме кадри от дивата природа в ултра HD, а шестте едночасови епизода са обособени тематично: острови, планини, джунгли, пустини, пасища плюс големите градове, които учените вече смятат за равностойно местообитание за фауната.

И докато първата поредица беше портрет на животинския свят, втората има за цел да ни представи тяхната гледна точка към заобикалящата ги среда.

Още в първия епизод, излъчен в неделя, 6 ноември, зрителите имаха възможност да видят как редкият трипръст ленивец пигмей води безоблачно съществуване на идиличен карибски остров, но и как 1,5 млн. пингвини на остров Заводовски рискуват всеки ден да бъдат премазани от мощните вълни, които се разбиват в скалистите му брегове.

Една от сцените обаче се открои, предизвика множество коментари в социалните мрежи и бе обявена за връх в документалното кино. Главно действащо лице в нея е бебе морска игуана, подгонено от змии - и сравнявано с екшън герои като Джейсън Борн и Джеймс Бонд...

В продължение на три години снимачните екипи са обиколили 40 държави от всички краища на света, за да документират невероятните начини, които животните намират, за да преодолеят препятствията и да оцелеят в най-дивите кътчета на Земята. Работата продължила общо 2089 снимачни дни в хода на 117 експедиции..

Сред персонажите са още мечка гризли, която сякаш танцува на пилон, докато се търка в кората на дърветата, за да смъкне зимната козина, както и четири снежни леопарда - майка с малкото си, оказали се в капан между двама враждуващи мъжкари...

А впечатляващият полет на ято соколи скитници, които се реят около небостъргачите в Ню Йорк, вече е оприличаван на сцена от филм за супергерои...

Музикалната тема е преработена версия на Hoppipolla, композиция на исландската група Sigur Rós, използвана в първата част. Саундтракът е от носителя на "Оскар" Ханс Цимер ("Цар Лъв").

Задкадровият глас отново е на сър Дейвид Атънбъро, който е заснел безчет поредици за Би Би Си, а тази година навърши почетните 90.

Виж още: Невероятната кариера на сър Дейвид Атънбъро - сред природата и на екрана