Русия и Австралия станаха номер 1 съответно в зрителския вот и гласуването на националните журита, но крайната победа беше за Джамала и нейното хуманно послание

След Руслана с Wild Dances през 2004-та, Украйна отново завоюва победата в песенния конкурс Евровизия, който за пореден път отрази и политическите реалности в Европа.

Виж още: Поли Генова стана четвърта на Евровизия 2016

Победителката Джамала се определя като истинско явление - уникален и мистериозен глас, невероятно сценично присъствие и послание, което може да докосне всеки.

Тя прави първите си професионални записи едва 9-годишна, за албум с детски песни, а после завършва оперно пеене в националната музикална академия в Киев, носеща името на Чайковски. Към попмузиката се ориентира след победата си в международния конкурс за млади певци "Нова вълна" в Юрмала", Латвия.

Някои зрители коментираха, че биха слушали нейната "1944" само ако са в депресия, други хвалят единството на Стария континент срещу Русия. Според анализатори въпреки историческата препратка песента е съзвучна и с настоящата бежанска криза в Европа.

Заглавието илюстрира и тематиката, която не е засегната директно в текста - собствената родова история на певицата, потомка на кримски татари, изселени от Сталин преди края на Втората световна война към азиатските райони на Съветския съюз заради опасения, че сътрудничат на нацистките нашественици.

Виж още: Историята на Крим - от скитите до украинците

Депортирането на близо 200 хил. души от тази етническа група, третата по численост в Украйна, се случило само за три дни, от 18 до 20 май 1944 г. и мнозина не оцелели при транспортирането с влакове и последвалата адаптация. При перестройката в края на 80-те действията на тогавашната власт са осъдени официално и признати за незаконни.

Покрай анексирането на Крим от Русия и военният конфликт, който се разрази в източните региони, миналата година страната пропусна конкурса, но сега се завърна триумфално и догодина отново ще е негов домакин.

Снимка: Andres Putting (EBU)

Настроенията срещу Русия се проявиха и на песенния конкурс с вота на националните журита в 42-те държави участнички, които дадоха значителна преднина на песента от Австралия Sound of Silence. Българското жури я класира на трето място, като присъди повече точки на Армения и Белгия.

Сочената от букмейкърите като фаворит You Are the Only One на Сергей Лазарев имаше най-много зрителски гласове, подадени с есемеси, телефонни обаждания и мобилно приложение, но при даването на топ 10 оценките от национално жури при съотношение 50:50 със зрителския вот неговата прогнозирана победа в крайното класиране беше предотвратена.

Наблюдатели коментират пред Би Би Си, че бившите съветски републики, които обикновено гласуват за Русия, този път са й изпратили послание, като вместо нея са подкрепили Украйна.

Фаворитката на професионалните журита пък отразяваше глобализирането на европейския конкурс, който тази година беше предаван пряко за над 200 млн. зрители в 50 държави, сред които САЩ и Китай.

Австралия финишира като вицешампион в едва второто си участие на Евровизия. Тяхната представителка Дами Им е от Южна Корея, но живее в новата си родина от 9-годишна. Специалността й е пиано, а като певица е печелила тамошния X-Factor през 2013 г. и вече има три албума, последният от които - с кавъри на "Карпентърс".