Един от най-големите хитове на германското дуо и неговият ремикс от 1998 г. илюстрират разликата в денс хитовете през различните десетилетия

Brother Louie (Братко Луи) е песен на Hot Chocolate от 1973-та, но и хит на "Модърн токинг" от третия им албум Ready For Romance, който излиза като сингъл в началото на 1986 г. Клипът е концертен, но включва и кадри на младата Дженифър Конъли от филма "Имало едно време в Америка" (1984).

След разпадането на дуета продуцентът и автор на хитовете им Дитер Болен продължава да издава музика в същия стил под името Blue System, работи с Крис Норман ("Смоуки") и Бони Тайлър, а през последните години журира риалити предавания като германския "Мюзик айдъл" Deutschland sucht den Superstar.

Виж още: Томас Андерс от "Модърн токинг" с концерт в НДК

След повторното си събиране в края на 90-те "Модърн токинг" преработват някои от своите най-големи хитове за седмия албум Back For Good (1998).

Еволюцията (или деградацията, зависи от гледната точка) е очевидна както във вокалите, така и във видеоклипа - до голяма степен заради участието на американския рапър Ерик Сингълтън / XLarge, който записва с "Модърн токинг" през втория им активен период, който продължава до 2003-та.