Легендарният музикант, който почина на 57, създаваше песни и за други изпълнители, а баладата му, записана от Шънейд О'Конър заедно с емоционален видеоклип, стана хитът на 1990 г.

Баладата Nothing Compares 2 U е сред най-въздействащите песни, които Принс ни остави в наследство. Тя оглавява класациите в САЩ на 21 април 1990 г. - точно 26 години преди внезапната му смърт.

Всъщност една от най-известните песни, които изразяват болката от раздялата, се появява още през 1985 г. в единствения албум на фънк групата The Family, създадена от музиканта като негов страничен проект.

По-късно той записва и свои солови версии, но в историята остава изпълнението на ирландската певица Шънейд О'Конър, която по онова време е на 23 и включва кавъра си в своя втори студиен албум I Do Not Want What I Haven't Got.

Клипът с кадри от парка Сен Клу край Париж - и насълзеното й лице в едър план (докато мисли за покойната си майка) - е заснет от британеца Джон Мейбъри, а MTV го провъзгласява за музикално видео на 1990 г.

Виж още: Принс (1958-2016) - велик, уникален музикант!

А ето и изпълнението на самия Принс заедно с певицата Рози Гейнс от концертния му филм Rave Un2 the Year 2000.