Какъв би бил ефектът в глобален мащаб

В днешно време почти всеки има приятел, роднина или просто познат, който да е вегетарианец. Или самият той е. Замисляли ли сте се обаче какво би станало, ако всички по света се откажат от месото? 

Видео на YouTube канала ASAPScience показва какви биха били ефектите от глобалното вегетарианство в глобален мащаб.

В момента 33 млн. квадратни километра са използвани за пасища за различни животни. Към тях не спада земята, на която са засяти култури, използвани само за фураж за животните. С известни усилия голяма част от тази земя може да се превърне отново в гори и естествена зеленина, които да редуцират нивата на въглероден диоксид в атмосферата.

Виж още: Да спасим света в 35 лесни стъпки​

Допълнително с това намаляването на броя на кравите може да понижи също нивата на метан в атмосфертата. Реално кравите са отговорни за 15% от газовите емисии във въздуха - повече, отколкото обединени всички превозни средства от автомобили до самолети. 

Отказването от месото може да намали драстично и употребата на вода. 

Същевременно обаче, загърбвайки месото, не просто губим източник на протеини, но също така повече от милиард хора биха загубили прехраната си. Дори и част от тях да успеят да се преориентират, много хора ще изпаднат в бедност.