"Пулсът на парите" / Money Monster, по кината от 27 май, е трилър за финансовите машинации на Уолстрийт

След "Бандата на Оушън" Джордж Клуни и Джулия Робъртс се събират отново на екран в новия режисьорски филм на колежката им Джоди Фостър, чиято тема този път са финансовите машинации на Уолстрийт.

В трилъра, който имаше премиера на кинофестивала в Кан и е по кината у нас от 27 май, участват още Джак О'Конъл, Доминик Уест, Джанкарло Еспозито ("Революция") и Катрин Балфи от сериала "Другоземец".

Лий Гейтс (Клуни), инвестиционен гуру и водещ на популярното икономическо предаване по телевизията, бива взет за заложник в пряк ефир от прецакан инвеститор (О'Конъл) пред очите на зрителите и продуцентката си Пати Фен (Робъртс).

Действието се разгръща в реално време и проследява как тв екипът, с риск за живота си, се стреми да разкрие истината за финансовата измама...

Видео: Джоди Фостър "си призна" в емоционална реч

"Самото предаване "Пулсът на парите" е доста нелепо. Това са финансови новини, но с много реквизит, клипове от стари филми, звънци, подсвирквания и възторжени викове, с които Гейтс разяснява финансовите пазари. Той пее и танцува с красиви момичета, дегизира се с различни шапки, докато раздава съвети за борсовата търговия, което все повече засилва чувството му на отвращение към самия себе си. Животът му представя невероятен, неочакван шанс за изкупление...", обяснява Фостър, която е натрупала режисьорски опит и от епизоди на сериалите "Къща от карти" и "Оранжевото е новото черно".

Клуни добавя, че всичкият този прах в очите крие дълбоко вкоренено презрение към тв аудиторията. "Тези предавания вонят на цинизъм. Гледате на екрана тези момчета зад бюрата им, те ви съветват къде да вложите парите си - а когато го направите и ги загубите, те просто заявяват: "Ами, случва се", коментира той.

Именно негова била идеята Гейтс да стартира шоуто си с танц. Фостър, двукратна носителка на "Оскар" за главна женска роля в "Обвинената" (1988) и "Мълчанието на агнетата" (1991), си спомня:

"Когато дойде за пръв път на репетициите, каза: "Имам нужда от половин час, за да си представя танца." Аз му отговорих: "Мисля, че ще се ти е необходимо нещо повече." Така че се обърнахме към хореограф и нещата се случиха..."

През първите ми 16 години съм израснал с телевизионни предавания на живо, всеки ден от живота ми - баща ми имаше вариатетно шоу, обяснява актьорът, който наскоро навърши 55.

"Джордж наистина трябваше да представи героя си като абсолютно завършен задник. Именно това обичам у него. Абсурдна е гледката как един бял мъж на средна възраст се щура и имитира безумни хип-хоп танци ... Не може да не се засмееш на този гротесков палячо", допълва режисьорката.