Огромният пожар, обхванал 63-етажен петзвезден хотел, не осуети новогодишните фойерверки в столицата на лукса...

Ако сте твърде млади, за да помните филма "Ад под небето" (Towering Inferno, 1974), сега можете да го гледате по новините. В навечерието на новата 2016 г. в Дубай се разрази огромен пожар в луксозния хотел "Адрес", който беше обхванат от пламъците по цялата си височина.

Инцидентът не се оказа пречка за планираните грандиозни фойерверки, с които столицата на лукса конкурира новогодишната заря в Сидни.

Изгорелият петзвезден небостъргач се намира в близост до най-високата сграда в света "Бурж Халифа", която е в центъра на новогодишното шоу. Построен е през 2005-2008 г., висок е 302 м, разполага с 626 жилища, 7 ресторанта, 171 стаи и 25 апартамента.

Предварителните данни сочат, че огънят тръгнал от подпалени завеси на 20-ия етаж около 21,30 ч. Чула се експлозия, сметната от очевидци за начало на илюминациите - докато не се появили пламъците, които се разпространили буквално за секунди. Огнеборците часове наред потушаваха пожара, докато димът се разпростираше около "Бурж Халифа"...

Сградата била евакуирана, като по първоначална информация на властите 15-ина души са леко ранени. С минимална вероятност е версията за терористичен атентат, каквито очаквания имаше и в други големи градове по празниците, поради което тържествата за Нова година на обществени места протекоха при извънредни мерки за сигурност.