Моден фотограф насочва обектива си извън света на манекенките, за да открие друга дефиниция за красотата

Документалния филм On Beauty (За красотата, 2015 г.), който проследява работата на бивш моден фотограф от Ню Йорк, предизвикващ конвенционалните ни представи за красотата с кадри на хора с албинизъм и други редки състояния.

Фокусът на Рик Гуидоти се променя след една случайна среща на автобусна спирка в Манхатън. Тогава видял 12-годишно момиче, което чакало с майка си. Момичето имало русо-бяла коса, бели вежди, бели мигли. Той за първи път виждал човек с албинизъм... и се възхитил.

Потърсил в учебниците по медицина повече снимки на подобни хора, но открил недостатъчно - и лицата на всички били покрити с черни ленти, осигуряващи поне минимална анонимност.

По-късно намира първия си фотомодел с това заболяване, Кристин. Оттогава насам е заснел хиляди портрети на хора с генетично обусловени състояния.

Като моден фотограф бях свикнал да ми казват какво е красиво, но аз виждах красотата навсякъде, обяснява той. Оттогава насам е основал неправителствената организация Positive Exposure. Резултат от новото му амплоа е и този филм.

Целта му? Да промени представата за хората, които страдат от генетични, физически или поведенчески различия - както у обикновените хора, така и сред медицинските лица, а също така в медиите.

На фокус във филма са други две момичетата - Сара и  Джейн. Едната напуска училище в осми клас и се обучава вкъщи заради жестоките подигравки над диагнозата й: синдром на Стърдж-Вебер, или енцефалотригеминална ангиоматоза. Джейн пък живее в Източна Африка, където хората с албинизъм са обект на дискриминация и убийства.

Виж още: Документален филм за албиносите в Африка сред наградените във Венеция