"Тайната е в техните очи", вече по кината и у нас, е холивудски римейк на едноименния аржентински трилър с "Оскар"

Номинираният за "Оскар" Били Рей ("Капитан Филипс", "Игрите на глада") е известен най-вече като сценарист, но "Тайната е в техните очи" е и неговият трети режисьорски опит.

В трилъра по романа от Едуардо Сачери, издаден и у нас, участват холивудските примадони Джулия Робъртс и Никол Кидман, които са връстнички (на по 48). Партнира им Чиуетел Еджиофор ("12 години в робство"), а оператор е съпругът на Джулия - Дани Модър.

Тримата са екип: тандем агенти на ФБР от звеното за борба с тероризма и наблюдаващият ги прокурор, докато единият - следователката Джес (Робъртс), не открива, че дъщеря й е брутално убита. Доказателствата са малко и се налага заподозреният да бъде освободен.

13 години по-късно колегата й Рей (Еджиофор), влюбен в началничката им, зам.-прокурорката Клеър (Кидман), намира следа, която може да доведе до разплитане на случая...

Покрай мистерията около смъртта на момичето се разкрива и друга шокираща тайна, която поставя въпроса къде е границата между справедливостта и отмъщението. А те, както и любовта, нямат давност...

Филмът, който е по кината у нас от 4 декември, е римейк на аржентинския El secreto de sus ojos (2009) на реж. Хуан Жозе Кампанела, удостоен с "Оскар" в чуждоезичната категория.