Знаменитата съветска балерина си отиде на 89-годишна възраст в Германия след тежък сърдечен пристъп. В нейна памет припомняме две от най-големите й роли на сцената - Кармен и Умиращия лебед

Балетът "Кармен - сюита", който се играе постоянно в репертоара на оперните ни театри, всъщност е създаден от съпруга на Мая Плисецка - композитора Родион Шчедрин.

Той преработва музиката на Жорж Бизе от операта "Кармен", а хореографията и постановката са дело на Алберто Алонсо (Куба).

Премиерата е в Болшой театър през април 1967 г. и оттогава тази творба не слиза от големите световни сцени - вече близо половин век.

Емблематична за балетната прима е и друга нейна роля - на Умиращия лебед.



Хореографската миниатюра на Михаил Фокин е създадена за Ана Павлова през 1905 г. върху музиката на Камий Сен-Санс от "Карнавал на животните", но повлиява и интерпретациите на друга прочута "лебедова" роля - Одета в "Лебедово езеро".

Горният откъс от архивите на "Ленфилм" е заснет през 1959 г., когато Мая Плисецка няма още 35, а на видеото по-долу е на 61, по време на турне в Япония с други звезди на съветския балет в средата на 80-те.

Виж още: Руската информационна агенция ТАСС за кончината й