Репортаж на Би Би Си за уникалната операция, осъществена от екип в Полша под ръководството на български лекар

Парализираният Дарек Фидика може да ходи отново след революционна терапия, при която клетки от носната му кухина бяха трансплантирани в гръбначния стълб, съобщава Би Би Си.

Обездвижен от гърдите надолу при нападение с нож през 2010 г., сега мъжът може да се движи с помощта на проходилка. Уникалното лечение е проведено от хирургически екип в Полша, съвместно с учени в Лондон.

Зад този сензационен успех в медицината, за който съобщиха и други световни медии, стои български лекар - ръководителят на екипа, неврохирургът д-р Павел Табаков, разказва БНТ. В интервю пред репортерката на държавната телевизия Мария Чернева той обяснява, че работи по този метод от около 12 години и вече сформирали интердисциплинарен състав от неврохирурзи, биолози и неврофизиолози.

Уникалното нещо на нашата терапевтична техника е това, че за първи път използвахме глиални клетки, които се намират в мозъка, а не са част от обонятелната лигавица, казва лекарят. Според него много предклинични изследвания доказват, че този вид клетки имат огромен неврорегенеративен потенциал.

Класически пример е, когато имаме хрема, простудени сме и нашето обоняние е увредено - след две-три седмици всеки човек е в състояние да регенерира това обоняние заради уникалната възможност на тези клетки да регенерират нервни влакна, добавя д-р Табаков.

За да реконструираме този гръбначен мозък и да съединим тези две части, използвахме нервни влакна, но използването само на нервни влакна не е достатъчно, разказва той. За регенерация вътре в гръбначния мозък през тези имплантирани нервни влакна се наложило да трансплантират глиални клетки в самия гръбначен мозък, които отварят вратите за регенерация на нервните влакна.

Медицинският ни екип оценява това постижение като много важно, но се надяваме това да не е най-важното ни постижение, а да имаме възможност да подобрим нашите резултати при следващи пациенти, казва в заключение неврохирургът пред БНТ.

Виж още подробности за операцията във в. "24 часа"