"Урок" е вдъхновен от истинската история на учителката Поля Даскалова, обрала банка

Само миналата седмица "Урок" спечели три отличия на националния фестивал "Златна роза" (от кинокритиката, община Варна и акредитираните журналисти) и наградата в конкурса за първи и втори филми във Варшава. До края на октомври му предстои друг престижен кинофестивал - в Токио, където през 2009 г. с три награди бе отличен "Източни пиеси" на Камен Калев.

През септември пълнометражният дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов беше показан и в Торонто, а от Сан Себастиан се върна с важна награда, подплатена и финансово.

Кристина Грозева обяснява в интервю, че "Урок", по случая с Поля Даскалова от 2010 г., е първият филм от дълго замисляна трилогия, вдъхновена от вестникарски заглавия. Двамата с Петър Вълчанов работят и живеят заедно вече над 10 години, а предишният им успешен филм беше късометражният "Скок".

Критиката открива в работата на режисьорския тандем влияния от румънското кино, белгийските братя Дарден и британския доайен Кен Лоуч.

"Маргита Гошева е невероятна актриса, публиката в Сан Себастиан я аплодира повече от 10 минути. Тя зашемети всички, в този филм тя просто лети", казва още режисьорката за главната актриса, която обаче не бе оценена по достойнство във Варна - там наградата за женска роля отиде при Снежина Петрова за "Потъването на Созопол".