Как физиката може да създаде красота

Мнозина са се опитали да нарисуват красотата на музиката, но като цяло това е тежка, дори непосилна задача. Поне беше така до скоро. Ако човек обаче обича да си играе с огъня, то пред него има възможност да се разкрие съвсем реална и красива гледка.

Отскоро популярен инструмент стана Рубенс Туб (Rubens' Tube), познат също като огнен проводник на стоящи вълни. Самият инструмент всъщност е изключително красив еквалайзер за музика, който може да "даде огън" на всяко едно парти.

Апаратът е изобретен още през 1905 година от немският физик Хайнрих Рубенс, на когото е и кръстен. Той представлява метална тръба, в единия край на която се подава газ, а другият е свързан за звукова уредба. Самата тръба има дупки, от които излиза огъня. Звуковите вълни се отразяват в нивото на пламъците излизащи от вълната и в крайна сметка си имаме един огнен еквалайзер.

Група млади датски физици от Fysikshow прехвърлят експеримента на едно следващо ниво. Те са създали двуизмерна версия на Рубенс Туб - цяла пламтяща плоскост, отразяваща звуковите вълни. Техният Pyro Board рисува буквално огнени картини от музика, които се менят в зависимост от звуците, които се подават в машината.