Зад артистичното име Белонога се крие първият самостоятелен авторски проект на народната певица от "Мистерията на българските гласове", "Ева квартет" и Balkan Scientist Гергана Димитрова

Дебютният й албум "През очите на слънцето" (Elen Music Label) е на музикалния пазар от този петък, 20 декември, а представянето му, заедно с това изпълнение, бе в рамките на Vocal Fest 2013 в столичния клуб "Микстейп". З

Музиката на Белонога е определяна като съчетание между модерна многопластова електроника, красиви фолклорни мелодии и ритъм с първична сила. Смята се, че албумът разкрива нов композиторски талант, способен да обедини по неповторим начин българския фолклор с елементи от архаични култури, характерни например за аборигените и пигмеите.

Освен самата певица, в основата на проекта е и звукоинженерът Алекс Нушев, с когото след повече от пет години студийна работа откриват автентичния си звук. В записите са участвали още: Костадин Генчев - кавал ("Булгара", "Дива река"), Виолета Петкова - гъдулка, Димитър Тишев - акордеон, Димитър Христов - тамбура, арменският певец и музикант Хайг Язджиян, джаздоайенът Анатоли Вапиров (саксофон), а на перкусиите - гръцкият мултиинструменталист Вангелис Карипис.

Смесването е дело на Алекс Нушев и от Питър Уолш, едно от най-ценените имена в областта на уърлд музиката, работил с имена като Питър Гейбриъл, "Пълп", Стиви Уондър. Той се съгласява да сътрудничи на българите заради огромното признание и отзвука в цял свят за последния албум на "Ева квартет" с Хектор Зазу - "Арката" (The Arch), който Уолш също смесва и мастерира в германското си студио.

"През очите на слънцето" се продава в "Дюкян Меломан", книжарници "Сиела" и Orange Center.