Марк Джейкъбс напуска поста си творчески директор на модната империя Louis Vuitton след 16 години, за да се концентрира върху собствената си модна линия Marc Jacobs, чиято стойност скоро ще доближи 1 млрд. евро, писа "Ню Йорк Таймс".

Джейкъбс потвърди новината зад кулисите на последното си ревю за сезон пролет-лято 2014 г. в сряда в Париж по време на Седмицата на модата.

Бележките в ревюто завършваха с думите: "За Робърт Дъфи и Бернар Арно, с цялата ми любов, завинаги". Съобщението се отнася за бизнес партньора на Джейкъбс г-н Дъфи и председателя и изпълнителен директор на компанията за луксозни модни стоки LVMH г-н Арно.

Бившият творчески директор на Balenciaga Никола Геские е спряган за негов наследник. Геские, който напусна Balenciaga през ноември 2012 г., е близък приятел с Делфин Арно, дъщеря на собственика на LVMH и заместник-директорка на Louis Vuitton.

Джейкъбс стана част от френската модна къща през 1997 г., създавайки първата ѝ колекция прет-а-порте.

"Марк Джейкъбс свърши фантастична работа в компанията, но мисля, че днес трябва да преориентираме кожените си изделия и модни предложения, които досега бяха съсредоточени главно върху чантите", заяви пред "Ройтерс" експерт по луксозните стоки.