Този уикенд имаме възможност да видим на живо породата сингапура

В "Котки 101" (Cats 101, или Въведение в котките) - поредицата на тв канала "Анимал планет", която ни запознава с особеностите на домашните ни любимки, - специалисти обясняват, че това е писана с истинска индивидуалност, пъргава, любопитна и интелигентна. Смята се, че породата е кръстоска между абисинска и бирманска котка.

На международната фелиноложка изложба в музея "Земята и хората" (11-12 май, от 10 до 17 ч.) се очаква да присъстват цели пет екземпляра от тази рядка разновидност, при това "произведени в България". Организаторите припомнят, че породата е призната във ФИФe (Fédération Internationale Féline) едва от тази календарна година. Котките сингапура имат златисто-кремаво оцветяване с тъмнокафяви връхчета на косъма по гърба и опашката, изящни тела с овални глави и красиви големи очи. Произходът им е естествен и носят името на своята родина - Сингапур.

В изложбата ще участва първият български шампион от порода сингапура - BG O’K Boss Born Coguar. Макар че е напълно развит котарак, той тежи не повече от 2 кг. Ще присъства и неговият баща, който има принос за признаването на породата преди година в Дания.

Иначе в изложбата, която ще определи носителите на титлата "Котка на годината", ще видим близо 150 представители на различни породи: британски, сибирки, персийки и екзоти, регдоли, норвежки горски, мейн куни, турски ангори, невски маскарадни, свещени бирмански, бенгалски, оцикети, манкс и кимрик, корниш рекс и девон рекс, сфинкс и донски сфинкс, ориенталски - както и непретенциозните, но не по-малко чаровни домашни котки.