Максим Ешкенази и канадският цигулар Блейк Полио водят публиката в зала "България" на пътешествие из "Планетите" на 20 октомври

Концерт с шеметна скорост сред звездите представя Софийската филхармония на 20 октомври от 19 ч. в зала "България".

Става дума не само за звездите от Слънчевата система, а и за изгрялата звезда на харизматичния канадския цигулар Блейк Полио, който едва 22-годишен вече е заслужил честта да свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" от 1729 г.

Освен на цигулка, той свири на клавишни инструменти, композира, участвал е в два филма, както и в телевизионни предавания.

Меломаните могат да го чуят в Серенада за цигулка, струнни и ударни от Ленърд Бърнстейн, която самият композитор определя като "серия от наздравици за възхвала на любовта".

Концерта дирижира Максим Ешкенази, един от най-динамичните млади български диригенти, който години наред прави съвременната американска музика и изпълнителско изкуство достояние на публиката у нас.

На 20 октомври обаче той разкрива и своята друга страст извън музиката - бързите машини. Това е и причината в програмата да е включено едно необичайно произведение - Short Ride in a Fast Machine от композитора Джон Адамс, най-изпълняваната съвременна американска творба през последните 25 години. Подзаглавието на пиесата е "фанфари за оркестър".

"Планетите" от Холст пък предлагат разходка из Слънчевата система, като ще ни позволи да стъпим на всяка от тях и да се уверим дали техният характер съвпада с характера на съответния бог, чието име носят.

По време на концерта във фоайето на залата ще бъде разположен щанд на издателство "Бард", където можете да закупите "Пътеводител на галактическия стопаджия" от Дъглас Адамс, както и още научна фантастика с голяма отстъпка в цените.

Билети - на касата в зала "България" и в мрежата на Еventim.bg.

Източник: Софийска филхармония