Някои от най-известните личности, родени през 1964-та, които празнуват половинвековен юбилей плюс още няколко 50-годишнини в календара за следващите месеци

Първите кинозвезди, които навършиха 50 тази година, са Христо Шопов ("Вчера", "Страсти Христови", сериала "Дървото на живота"), роден на 4 януари, и Никълъс Кейдж, на 7 януари.

На 12 януари е ред да празнува една от най-влиятелните личности в света на технологиите и медиите - основателят на Amazon.com Джеф Безос, който отскоро е и собственик на вестник "Вашингтон пост". Броени дни преди рождения си ден той трябваше да прекъсне своя круиз край островите Галапагос и отлетя спешно за САЩ с хеликоптер, осигурен от военноморските сили на Еквадор, за да се оперира от камъни в бъбреците.

Безос е на 19-о място в света по богатство с 25 млрд. долара, сочи класацията на сп. "Форбс"

Между най-скорошните юбиляри е също първата дама на САЩ Мишел Обама (17 януари), която отсега е поканила гости на рожден ден в Белия дом - с изричното предупреждение да носят подходящи за танци обувки и да не пристигат на празен стомах. Скоро на 50 години става и попзвездата Георги Христов (28 януари), който през есента напомни за себе си - и демонстрира отлична форма - с участието си като жури в "Музикална академия" по Тв7. 

Февруари не блести с юбиляри, а с две 50-годишнини. На 1-ви 1964 г. започва "британското нашествие" в САЩ, след като "Бийтълс" оглавяват американската класация за сингли с I Want to Hold Your Hand. На 9 февруари се навършват 50 години от първата поява на Джон, Пол, Джордж и Ринго в тв шоуто на Ед Съливан.

В началото на април същата година песни на "Бийтълс" окупират цялата челна петица в Топ 40 на "Билборд". Първото място заема Can't Buy Me Love, следвана от Twist and Shout, She Loves You, I Want to Hold Your Hand и Please Please Me.

Групата се завръща триумфално в родния Ливърпул в началото на юли, навреме за премиерата на първия си филм "Нощ след тежък ден" (A Hard Day's Night). А от 2008 г. насам датата 10 юли се чества като ден на "Бийтълс".

На 27 януари в Лос Анджелис, ден след наградите "Грами", под наслов The Night that Changed America: A Grammy Salute to The Beatles техни хитове ще изпълнят Джон Леджънд, Алиша Кийс, Maroon 5. Концертът, който ще се излъчи по Си Би Ес на същата дата и час като едно време, събира за първи път от 2000 г. насам Ани Ленъкс и Дейв Стюарт от британския дует "Юритмикс".

Ръсел Кроу и Дженифър Конъли като Ной и жена му в "Ной", по кината у нас в края на март, в навечерието на неговата 50-годишнина

През февруари се навършва и половин век, откакто Касиус Клей става световен шампион в тежка категория. Легендарният боксьор побеждава Сони Листън на ринга в Маями бийч, щата Флорида, на 25 февруари, а на 6 март приема името, с което днес е известен по целия свят - Мохамед Али.

Фотогалерия: Легендарният Мохамед Али

През следващите месеци към клуба на 50-годишните актьори се присъединяват новозеландецът Ръсел Кроу (7 април), когото нямаме търпение да видим в "Ной" на Дарън Аронофски, но преди това ще гледаме в "Зимна приказка в Ню Йорк", канадецът Киану Рийвс (2 септември) - по кината в актуалния си филм "47 ронини", британецът Клайв Оуен (3 октомври).

Роб Лоу, който навършва 50 на 17 март, в ролята на президента Джон Ф. Кенеди в "Да убиеш Кенеди" - филма на "Нашънъл джеографик", излъчен през есента по повод половин век от покушението срещу US президента

На 20 април на 50 години става още един британски актьор - Анди Съркис, нашумял с превъплъщението си в Амгъл от "Властелинът на пръстените". В новата трилогия на Питър Джаксън по Дж.Р.Р. Толкин - "Хобит", той е повишен в асистент-режисьор, но продължава да играе и компютърно-генерирани герои като Цезар в "Зората на Планетата на маймуните". 

Анди Съркис повтори превъплъщението си в Амгъл и в първия филм от трилогията "Хобит" - "Неочаквано пътешествие" (2012)

Фотогалерия: Добре дошли в клуба на 50-годишните

Сред писателите, постигнали известност и бестселъри, 50-годишнина през 2014-а празнуват Дан Браун (22 юни), чийто нов роман "Ад" оглави класациите за най-продаваните книги у нас през 2013-а, българската снаха Елизабет Костова (26 декември) и Любен Дилов-син (19 ноември), водещ на токшоуто "Пуснете водата" по Тв7, заедно с Дремещата в него свиня.

Юбиляр тази година е също президентът Росен Плевнелиев, който отбелязва 50-ия си рожден ден на 14 май. Той е връстник на певеца - а напоследък и все по-често актьор, - Лени Кравиц, който прави 50 на 26 май, няколко месеца преди други двама рокмузиканти: басиста на "Металика" Робърт Трухильо (23 октомври) и фронтмена на "Пърл джем" Еди Ведър (23 декември).

Видео: Pearl Jam - Mind Your Manner

Възрастта на прочутите дами обикновено не се отбелязва в календарите, но за нас е чест да поздравим с 50-годишнината им през 2014-а няколко неостаряващи кинозвезди: французойката Жулиет Бинош (9 март), Кортни Кокс (15 юни) от "Приятели", напоследък в друг сериал - "Агнешко", "отчаяната съпруга" Тери Хачър (8 декември), личността на отминалата година в шоубизнеса според "Ентъртейнмънт уикли" Сандра Бълок (26 юли), нашата Светлана Янчева (31 октомври), която последно гледахме в "Четвърта власт" по БНТ.

Моника Белучи, януари 2013 - пред Би Ти Ви на фестивала на Емир Кустурица, в чийто нов филм "Любов и война" изпълнява ролята на сръбкиня. Любимата ни италианка посреща златния си юбилей на 30 септември 2014 г.,

Ако бяха доживели до днес, Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън щяха да празнуват златна сватба. Кинозвездите сключват първия си брак, който устоява повече от десетилетие, на 15 март 1964 г. в Монреал.

Той е нейният пети съпруг (от общо седем), а година след развода двамата се събират отново, този път за доста по-кратко. Връзката им, започнала на снимачната площадка на "Клеопатра", е заклеймена като прелюбодейство, тъй като и Лиз, и Дик изневеряват на официалните си половинки.

Видео: Хелена Бонам Картър като Елизабет Тейлър

В календара със знаменателните събития отпреди 50 години е записана и датата 12 юни, когато Нелсън Мандела и още седем активисти на партията Африкански национален конгрес са осъдени на доживотен затвор в Южноафриканската република (ЮАР) и изпратени да излежат присъдите си на остров Робен, недалеч от Кейптаун.

Идрис Елба като младия Нелсън Мандела на плакат за "Мандела: Дългият път към свободата" (2013)

Те се признават за виновни по обвиненията в саботаж и заговор за сваляне на режима на апартейд. "Планирах го не в дух на непокорство или от любов към насилието. Планирах го след спокойна и трезва равносметка за политическата ситуация, резултат от дългогодишната тирания, експлоатация и потискане на народа ми от белите", обяснява тогава бъдещият президент на страната, който е адвокат по образование.

Половин век щяха да отбележат през годината отишлите си без време Чочо Попйорданов (роден на 11 юни 1964 г.) и Емил Трифонов - Кембъла (19 юни) - музикант, журналист, писател, радиоводещ, който загина при автомобилна катастрофа през 2007 г.

Фотогалерия: In memoriam 2013