Срещу летните зарази епидемиолозите препоръчват лична хигиена и редовно миене на ръцете, както и мерки за предпазване от кърлежи

Вероятно внос на вируса зика ще има и у нас, след като има над 750 случая на заразени в Европа, прогнозира пред Би Ти Ви тази седмица главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.

Той уточни, че в около 3/4 от случаите болният със зика няма да разбере, защото заразата протича като лек грип. Вирусът обаче е опасен за бременните жени, особено в началния етап на бременността, напомни той.

Виж още: Вирусът Зика е "по-страшен", отколкото се смяташе

Един от най-добрите състезатели по голф в света Рори Макилрой вече се отказа от олимпийските игри в Рио де Жанейро през август заради страх от евентуално заразяване със зика, който продължава да се разпространява в Бразилия.

"След като говорих с най-близките ми хора, осъзнах, че здравето ми и здравето на моето семейство е най-важното нещо. Въпреки че рискът от заразяване със зика е малък, това е риск, който нямам желание да поемам", заяви северноирландецът, който пропуска завръщането на голфа в олимпийската програма за първи път от 1904-та насам.

Виж още: Шест алтернативни начина да отблъснем комарите

Относно летните вируси Кунчев препоръча да се спазва добра лична хигиена, както и хората да внимават, когато купуват храна от улицата.

Той отчете, че тази година у нас има повече комари и кърлежи заради влажната пролет - а оттам и 20-30% ръст на лаймска болест и марсилска треска, разпространявани от кърлежите. Препоръката е да се използват репеленти и дълги ръкави при разходки сред природата.

Виж още: Три начина да извадим кърлеж

Междувременно от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПЗ) предупреди за реален риск от внос на опасен вирус от Испания. Епидемичният взрив от ентеровирус 71 в Каталония може да се пренесе у нас от българи, които се връщат през лятото в родината си. В редки случаи инфекцията може да причини парализа.

Вирусът е от летните и би могъл да мине само с леко неразположение, но, макар и рядко, може да причини много неприятности с усложненията си - защото, за разлика от другите чревни инфекции, засяга мозъка и най-уязвими са децата, пояснява БНТ

Директорът на НЦЗПЗ проф. Тодор Кантарджиев пояснява, че ентеровирусът причинява заболяване на нервната система, подобно на детския паралич. Също като при зика, ваксина против него няма.

Епидемиологичният взрив в Каталония е засегнал основно деца до 10 годинки, като от началото на юни са докладвани 87 случая с неврологични усложнения. 22-ма още са в болница, седем - в реанимация.

Инфекцията се разпространява най-вече с мръсни ръце и препоръката е за миене на ръцете преди ядене и след тоалетна. И сега е особено важно пристигащите от Испания да бъдат предупреждавани да пазят близките си, ако са в такова състояние: "няколко дена повишена температура, гърлобол - защото особено тази инфекция започва като първи симптом с болки в гърлото, - с разстройство", уточнява проф. Кантарджиев. 

Лечението е общо и симптоматично, ваксина или медикаменти срещу вируса няма.

Виж още: Светът се готви за партизанска война с комарите

Източник: Би Ти Ви; БНТ