132 снегорина вече чистят София

В цяла България им обявен жълт код за силен вятър, сняг и поледици. Валежи от сняг има вече и в Западна и Северна България, като пътищата са проходими при зимни условия, съобщават от Националния институт по хидрология и метеорология към БАН.

Очаква се в цялата страна да духа силен до бурен вятър от запад-северозапад, с пориви до 20-25 м/сек. Температурите продължават да се понижават.

Температурите

Най-топло ще е в Източна България, където вятърът ще бъде до силен от юг. Поради спецификата на обстановката, в по-голямата част от страната най-високите температури за деня ще бъдат измерени още преди обед. Очакват се стойности между -1 и +10 градуса.

В Западна България се очаква привечер температурите до -8 градуса, а по Черноморието малко под 0 градуса.

Във вторник вятърът ще отслабне - в по-голямата част от страната ще бъде до умерен от северозапад, а в Източна България ще бъде умерен до силен от север-североизток. С него ще продължи да нахлува студен въздух и температурите ще се понижат още - и дневните ще остават отрицателни. Ще се задържи предимно облачно, с по-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността над Западна България.

Прогноза за времето за следващите 14 дни

132 снегорина чистят София

Общо 132 машини чистят улиците на София. През нощта поради непрекъснатия снеговалеж и зимна обстановка работата не е прекъсвала, направени са три обработки във всички 24 района на София. Приоритетно се обработват улици и булеварди, по които се движи масовия градски транспорт, опасни и стръмни участъци, предаде "Нова телевизия.

При зимни условия по всички линии се движи и градският транспорт в столицата. Общината напомня на шофьорите да приготвят автомобилите си за движение при зимни условия.

По автомагистрала "Тракия" в посока Пловдив движението временно е ограничено за снегопочистване, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".